Bh. javnost šokirana nehumanim tretmanom štićenika

Ovako je Kenela Zuko nedavno govorila o Zavodu 'Pazarić'... A šta će reći nakon fotografija svezane djece?!

Hronika20.11.19, 11:58h

Ovako je Kenela Zuko nedavno govorila o Zavodu 'Pazarić'... A šta će reći nakon fotografija svezane djece?!
Međutim, iako se već mjesecima govori o lošim uslovima u kojima borave štićenici ovog zavoda, bilo je i onih koji su "ublažavali" izvještaje koji su izlazili u javnost

 

Bh. javnost danas su ponovo šokirale fotografije djece iz Zavoda "Pazarić" na kojima su štićenici vezani za namještaj i radijatore. Fotografije je na današnjoj press konferenciji u Predstavničkom domu PFBiH objavila zastupnica Sabina Ćudić.

 

Međutim, iako se već mjesecima govori o lošim uslovima u kojima borave štićenici ovog zavoda, bilo je i onih koji su "ublažavali" izvještaje koji su izlazili u javnost. Jedna od njih je bila i Kenela Zuko, zastupnica SDA, koja je situaciju u Zavodu Pazarić prije dva mjeseca ocijenila sa: "Ne bih rekla da je katastrofalna situacija, više bi rekla da nije dobra".

 

"334 su korisnika, od toga je 5 socijalnih radnika i 2 psihologa. To je bilo moje pitanje, da li je iko pokretao da se poveća ovaj broj. Drugo pitanje je bilo o bolestima korisnika", pojasnila je polovinom septembra Zuko, koja je tada bila jedan od porretača pitanja u vezi sa stanjem u Zavodu u Pazariću.

 

"Predsjedavajući je tražio izvještaj od institucije Zavoda Pazarić. Onda se daje na raspravu zastupnicima, javlja se kolegica koja je govorila o dugovanju Zavoda. Ja sam se javila generalno o izvještaju koji je dostavljen zastupnicima", kazala je Zuko u vezi sa tadašnjom sjednicom federalnog Parlamenta.

 

Vi ste započeli raspravu i onda se javio aktuelni direktor?

 

"Da, predstavnik institucije je dužan da odgovori na pitanja parlamentaraca. Čim se do tada nije javio, pretpostavljam da mu je izvještaj bio uredu. U odgovaranju na pitanja nam je iznio određene činjenice koje on poznaje kao menadžer", pojasnila je Zuko.

 

Kazala je koja je dva pitanja postavila koja su započela raspravu.

 

"334 su korisnika, od toga je 5 socijalnih radnika i 2 psihologa. To je bilo moje pitanje, da li je iko pokretao da se poveća ovaj broj? Drugo pitanje je bilo o bolestima korisnika. Navedeno je da je od 3.300, 3.100 nepoznatih dijagnoza. Malo mi je zasmetalo da se na taj omjer može svesti, da se 100 samo poznaje", kazala je i dodala:

 

"Ja sam jučer slušala gospodina. Ne bih rekla da je katastrofalna situacija, više bih rekla da nije dobra", kazala je tada Zuko.

 


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 47

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još