Video/ Nakon presude

Jerko Ivanković Lijanović: U zatvor idem čistog obraza, ja ustvari zaslužujem medalju

Front19.11.19, 20:56h

Jerko Ivanković Lijanović: U zatvor idem čistog obraza, ja ustvari zaslužujem medalju
Poručio je, između ostalog, i kako će se nastaviti baviti politikom te da mu je ovo samo razlog više

 

Presuda koja bivšeg ministra poljoprivrede u Vladi Federacije BiH i predsjednika Narodne stranke Radom za boljitak osuđuje na sedam godina zatvora je zapravo samo cijena prostora na kojem živimo, izjavio je u intervjuu za Avaz Jerko Ivanković Lijanović

 

- Morat ću ići u zatvor vjerovatno na određeno vrijeme dok se ova presuda ne ukine iako sam osuđen za nešto što nisam počinio. Potpuno nevin plaćam cijenu u biti mog političkog angažmana - kazao je Ivanković Lijanović.

 

U zatvor će, ističe bivši ministar, uzdignute glave i čistog obraza jer zna da nije počinio ono za šta ga terete.  

 

- Presuda se zasniva na tome da sam trebao umanjiti i ograničiti poticaje, ja to nikad ne bih uradio jer smatram da je to loše, ali time nikad nisam zloupotrijebio položaj niti ovlaštenja i zato ne bih trebao biti osuđen, nego bih trebao dobiti medalju - tvrdi on.

 

Upravo zbog toga njegov advokatski tim podnijet će apelaciju Ustavnom sudu i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

 

Ukoliko apelacija ne prođe, Lijanoviću ću se, prema presudi, oduzeti 653.000 KM imovinske koristi pribavljene krivičnim djelima. To, kako tvrdi, nije problem. 

 

- Ja posjedujem udio u ''Lijanovićima'' 67 posto i Sud se može naplatiti iako za to nema osnova i ja sam uvjeren da će ova presuda biti ukinuta jer ja nisam počinio ono što mi se stavlja na teret.

 

Za pomilovanje, kaže Lijanović, ne bi dao novac jer vjeruje u pravdu, ali i to da je presuda zasnovana na pogrešnoj primjeni materijalnog prava. Poručio je, između ostalog, i kako će se nastaviti baviti politikom te da mu je ovo samo razlog više. 

 

- Pravde ima da je k'o zrno kukuruza i vjerujem da ćemo do nje doći - poručio je on.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!