Detaljan izvještaj sa Pedijatrijske klinike

I da smo imali lijekove, ne bismo ih dali: Pedijatri Sebiji Izetbegović pojasnili šta se dešavalo sa bolesnom djevojčicom

Hronika18.11.19, 12:32h

I da smo imali lijekove, ne bismo ih dali: Pedijatri Sebiji Izetbegović pojasnili šta se dešavalo sa bolesnom djevojčicom
Napominjemo da je samo jedan dio priložene medicinske dokumentacije preveden sa turskog na bosanski jezik i sudski ovjeren sa datumima 8. i 9.11.2019. godine

 

Povodom dešavanja na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu koja su uslijedila nakon napada na ljekara Edu Hasanbegovića, Kolegij Discipline za zdravlje djeteta KCUS-a uputio je pojašnjenje Generalnoj direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović, a koje prenosimo u cjelosti:


Povodom niza neistinitih informacija o djevojčici S.N., koje su plasirane u medijima, smatramo svojom ljudskom i profesionalnom odgovornošću da obavijestimo javnost: 

 

Djevojčica je prvi put hospitalizirana na Disciplini za zdravlje djeteta KCUS  samo dva dana, u periodu od 01.10 - 03.10.2019.godine, kada su roditelji odveli djevojčicu na vlastiti zahtjev. Tokom ovog veoma kratkog boravka postavljena je sumnja na autoimuni hepatitis i predložena biopsija jetre.  

 

Biopsija jetre kod djece se uspješno obavlja na KCUS-a od 2006. godine i do sada je realizirano više od 50 biopsija jetre kod djece, bez komplikacija. 

 

Predloženu biopsiju roditelji djevojčice su agresivno odbili, te su  samoinicijativno odveli djevojčicu u Memorial hospital u Istanbulu - Turska. 

 

U navedenoj bolnici je realizirana biopsija jetre, gdje je postavljena dijagnoza sumnje na autoimuni hepatitis, cirozu jetre koji su „moguće udruženi sa tuberkulozom jetre“. Tuberkuloza nije miokribiološki potvrđena, što smo konstatovali na osnovu priložene medicinske dokumentacije iz Turske. 


Napominjemo da je samo jedan dio priložene medicinske dokumentacije preveden sa turskog na bosanski jezik i sudski ovjeren sa datumima 8. i 9.11.2019. godine.  

 

Usprkos tome, ljekari u Turskoj su preporučili uvođenje veoma agresivne antituberkulozne terapije, koja je u Turskoj i započeta.   

 

Metabolizam tuberkulostatika se odvija preko jetre. Smatramo da nije etički, niti medicinski dijete liječiti tuberkulostaticima ukoliko nije sigurno da se radi o tuberkulozi jetre, tim prije što su ovi lijekovi jako toksični i za zdravu jetru, a kamo li za ozbiljno bolesnu jetru sa dijagnozama autoimunog hepatitisa sa elementima ciroze jetre. Ni u jednom centru u svijetu terapija se ne provodi bez prethodne provjere i potvrde dijagnoze. Napominjemo da roditelji nisu dostavili preparat biopsije jetre, kako bi se dodatno konsultirao patolog KCUS. Sam opis patohistološkog preparata biopsije jetre govori u smislu širokog spektra bolesti jetre, među kojima je i TBC. 


Istina je da na KCUS nije bilo tolike količine tako jakih tuberkulostatika ali njih nabavlja FZZO a ne KCUS.


KCUS nema zakonom popisano pravo da nabavi tuberkulostatike kao ni citostatike, što su potvrdili iz FZZO (potpisano od direktorice Vlatke Martinović).


Ali, i da smo imali te lijekove smatramo da ih ne bi trebali aplicirati prije sigurne dijagnoze!

 

Uvidom u historiju bolesti djeteta, zaključili smo da je porodična anamneza djeteta opterećena autoimunim bolestima. Kod djevojčice je postavljena sumnja na širok spektar  autoimunih oboljenja, uz ranije potvrđeno autoimuno oboljenje štitne žlijezde. 


Nakon povratka djevojčice iz Turske održano je više multidisciplinarnih Konzilija ljekara vezano za nastavak liječenje djeteta. 

 

Stručni Kolegij Discipline za zdravlje djeteta KCUS je 11.11.2019.godine, nakon uvida u dostupnu i prevedenu medicinsku dokumentaciju iz Turske, je zaključio da je neophodna  stručna revizija dijagnoza, kako bi se primijenili odgovarajući protokoli liječenja sukladno sa dobijenim dijagnozama.

 

12.11.2019.godine oko 11.00 sati u Kabinetu Direktora discipline za zdravlje djeteta KCUS-a, otac djevojčice Smajlović Denis je izvršio brutalan oružani napad na prof.dr.Edu Hasanbegovića, uz prijetnje, u prisustvu doc.dr.Danke Pokrajac, DMS Alme Hadžić, tehničkog sekretara Munibe Omerović i majke djeteta Amine Smajlović. 

 

Istina je, da zbog straha koji smo preživjeli, niko od pedijatara se nije javio na upit prof.dr. Izetbegović „ko će preuzeti tretman nakon povratka djevojčice“. Ne zbog toga što ne želimo pomoći nego se bojimo da pod prijetnjom pištoljem  ne možemo donositi razumne i ispravne odluke.


Također napominjemo da u KCUS imamo sve, od izuzetnih stručnjaka do svih materijalnih i tehničkih sredstava za brzo i uspješno dijagnosticiranje. Nikada nismo imali bolje uslove za rad.


Izbor roditelja, da na ovakav način postupe sa svojim djetetom, dovodi ih u situaciju da nanesu veliku štetu već lošem zdravlju djeteta.


Nakon prijetnje ubistvom profesoru i njegovoj cijeloj porodici, roditelji  12.11.2019.godine odvode djevojčicu  u Memorial hospital Turska, radi nastavka tretmana, ponovo samoinicijativno.

 

Saopćenje su potpisali Doc.sci.med.dr. Danka Pokrajac – Šef Pedijatrijske klinike 1, Prim.mr.sci.med.dr  Zijo Begić – Šef Odjela 1, Prof.sci.med.dr. Sniježana Hasanbegović – Šef Odjela II, Mr.sci.med.dr. Melika Melunović  – Šef Odjela III, Prof.sci.med.dr. Feriha Hadžagić-Ćatibušić -  Šef Pedijatrijske klinike 2, Dr.sci.med. Ismata Kalkan -  Šef Odjela 1, Doc.sci.med.dr. Verica Mišanović - Šef Odjela II, Prof.sci.med.dr.  Meliha Sakić - Šef Odjela III, Doc.sci.med.dr.  Sajra Užičanin - Šef Odjela IV, te Direktor Discipline za zdravlje djeteta Prof.sci.med.dr. Edo Hasanbegović.
 
       

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook