Lysobact proizvodi na tržištu BiH

Svi se sa njim rađamo i imamo ga u organizmu - znate li šta je lizozim i zašto je tako važan?

Lifestyle18.11.19, 09:48h

Svi se sa njim rađamo i imamo ga u organizmu - znate li šta je lizozim i zašto je tako važan?
Kod upalnih stanja usne šupljine i grla, naš organizam ne stvara dovoljno lizozima i tada nam je potreban dodatni unos. Građanima BiH je dostupno nekoliko Lysobact proizvoda koji sadrže lizozim, bilo u obliku lozengi koje se otapaju u ustima bilo u obliku sprejeva za usta, tako da sada pacijenti imaju mogućnost borbe protiv upalnih stanja na prirodan način

 

 

 

Lizozim je prirodna komponenta našeg organizma, svi se rađamo sa lizozimom. Ova supstanca je po mnogo čemu jedinstvena. Lizozim se nalazi u našoj pljuvački, pa je poznato da prilikom neke manje povrede (poput posjekotine, ogrebotine, opekotine) refleksno liznemo i sami svojom pljuvačkom oblažemo povrijeđeno mjesto na koži. Na isti način lizozim oblaže i sluznicu grla i usne šupljine. 


lnteresantno je da je lizozim otkriven par godina prije otkrića antibiotika penicilina od strane istog naučnika, Aleksandra Fleminga. lako je, poput antibiotika, otkriven prije mnogo godina, i danas je veoma čest predmet aktivnog naučno-istraživačkog interesa. U brojnim istraživanjima dokazana su njegova korisna djelovanja i sigurna primjena. 


Lizozim je značajan faktor prirodnog imuniteta koji uništava bakterije, viruse, gljivice i to samo one štetne (dok takozvane "dobre bakterije" ne uništava) i ne remeti normalnu bakterijsku floru usne šupljine. Pored toga, lizozim ne dovodi do razvoja bakterijske rezistencije, koja se inače može razviti nakon prekomjerne primjene antibiotika. Na ovaj način "čuvamo" antibiotike za stanja  kada su nam zaista  potrebni. 


Lizozim možemo primjenjivati istovremeno sa antibioticima jer tako pojačavamo djelovanje antibiotika. Lizozim također na prirodan način štiti i obnavlja oštećenu sluznicu usta i grla. Oštećena sluznica povećava rizik od novih infekcija i zato nam je brža regeneracija sluznice potaknuta lizozimom veoma korisna i važna u liječenju.

 

lysobact-1


Kod upalnih stanja usne šupljine i grla, naš organizam ne stvara dovoljno lizozima i tada nam je potreban dodatni unos. Građanima BiH je dostupno nekoliko Lysobact proizvoda koji sadrže lizozim, bilo u obliku lozengi koje se otapaju u ustima bilo u obliku sprejeva za usta, tako da sada pacijenti imaju mogućnost borbe protiv upalnih stanja na prirodan način.


Jedinstveni sastav lijekova Lysobact® za sluznicu usta i grla baziran je upravo na lizozimu koji svojim višestrukim korisnim djelovanjima pomaže u zaštiti i ozdravljenju sluznice usta i grla, te predstavlja odličan terapijski izbor za uzročno i simptomatsko liječenje akutnih upala sluznice usta i grla. Pored toga, aktivne komponente lijeka Lysobact® smiruju upalni proces, pomažu zarastanje rana i oštećenja sluznice usne šupljine, ubrzavaju ozdravljenje, štite sluznicu usne šupljine i grla, pojačavaju lokalni imuni odgovor sluznice i dovode do blagog analgetskog učinka. 

 


Lysobact® komprimovane lozenge namijenjene su osobama sa smanjenom lokalnom otpornošću u usnoj šupljini i grlu kao što su: pušači, osobe sa šećernom bolešću, osobe koje nose zubne proteze, osobe podvrgnute zračenju i/ili kemoterapiji. Sadrži lizozim i vitamin B6 za dodatno zaštitno djelovanje na sluznicu usne šupljine i grla. 


Za blage i umjerene upale sluznice usne šupljine i grla preporučuju se Lysobact DUO® lozenge ili Lysobact Spray®, dok se kod jačih i bolnih upala, preporučuje Lysobact COMPLETE Spray® - kompletno rješenje za grlobolju. 

 

lysobact-2


Lysobact P Spray® je najmlađi član porodice Lysobact, namijenjen liječenju upala sluznice usne šupljine i grla različite etiologije kod djece starije od dvije godine.


Svi Lysobact proizvodi su obogaćeni aromom peperminta koja dodatno osvježava dah kod upalnih stanja. Lysobact proizvodi ne sadrže alkohol, te ne isušuju sluznicu, a u svom sastavu nemaju ni šećer zbog čega su terapija izbora i za pacijente oboljele od šećerne bolesti.   


Lysobact proizvodi su dostupni u svim bolje snabdjevenim apotekama bez ljekarskog recepta.

 

Promotivni sadržaj

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!