VIDEO/ TRENUTAK ESKALACIJE

Vučić nije navikao na ovakva pitanja: Šta je novinar (u)pitao predsjednika Srbije, zbog čega se on previše uznemirio?!

Front16.11.19, 21:10h

Vučić nije navikao na ovakva pitanja: Šta je novinar (u)pitao predsjednika Srbije, zbog čega se on previše uznemirio?!
Nakon što je u odgovoru Insajderu ignorisao dio pitanja koje se odnosi na dokument koji je BIRN objavio prije skoro godinu dana, u kojem se vidi da je otac ministra policije Branko Stefanović bio deo delegacije firme GIM-a koja je posjetila fabriku Krušik, na to ga je podsjetio novinar televizije N1. A onda je postalo burno...

 

 

Pojedini tabloidi i analitičari na prorežimskoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom, ali i predstavnici vlasti u Srbiji doveli su u vezu novinarska pitanja N1 juče postavljena predsjedniku Aleksandu Vučiću, sa njegovim zdravstvenim stanjem. Novinari i udruženja upozoravaju da takva interpretacija događaja predstavlja direktan pritisak na nezavisne medije i da ugrožava njihovu bezbjednost.


- Lično znam koliko je predsjedniku Vučiću bilo teško i zbog onoga što smo mi gledali na televiziji, zbog one konferencije za novinare vrlo zanimljive, u Beogradu na vodi, ali i zbog nekih sastanaka sa nekim međunarodnim poslanicima - rekao je Dragan J Vučićević, urednik Informera, na televiziji Pink.


A pričalo se praktično samo o konferenciji na kojoj je Vučić nakon otvaranja bulevara u Beogradu na vodi odgovarao na pitanja novinara, između ostalih i o aferi trgovine oružjem. Nakon što je u odgovoru Insajderu ignorisao dio pitanja koje se odnosi na dokument koji je BIRN objavio prije skoro godinu dana, u kojem se vidi da je otac ministra policije Branko Stefanović bio deo delegacije firme GIM-a koja je posjetila fabriku Krušik, na to ga je podsjetio novinar televizije N1.


Upravo ovaj dio konferencije postao je tema gostiju televizije Pink.


- Onaj, kolega, da ga tako nazovem, valjda sa N1, koji unosi telefon predsjedniku države u lice, pa gdje to ima. Ideja je bila da se izazove mahinalna reakcija svakog čovjeka, normalnog čovjeka, svako bi reagovao tako. Pa vi i ja, svaki gledalac, 90 odsto nas, kada bi nam neko gurao telefon, gurnuo bi ruku, ako ništa drugo. To je bila ideja da se isprovocira takva refleksna reakcija Vučića da bi se poslije od toga pravio haos - rekao je Vučićević.


 - Novinar predsjedniku pod nos gura, kaže - da li ste vidjeli ovo, i gura mu nekakav telefon... On mu kaže - ne vidim dobro, nemam dobre naočare, pročitajte mi dokument. On mu čita dijelove, on mu kaže - pročitajte mi sve da znam o čemu se radi. On mu kaže - nemojte da se zavitlavamo. Pazite, vi predsjedniku Srbije govorite nešto što možete da govorite svojim drugarima kada igrate fudbal, ili kada pijete pivo poslije fudbala - rekao je analitičar medija Nebojša Krstić i dodaje da mu je to neshvatljivo.


O tome je zatim govorio i zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić


- Mogli ste da vidite juče nekoliko sati prije nego što je predsjednik primljen na VMA, imali ste novinara N1 Miodraga Sovilja koji mu je unosio u lice telefon i obraćao mu se onako, uličarskim rječnikom, što je zaista sramota - rekao je Vesić.


Novinari, međutim, upozoravaju da se takvom interpretacijom događaja ugrožava bezbjednost novinara i da predstavlja pritisak na medije u Srbiji.


- Vučić je tokom niza godina naučio na mnoga od tih naručenih pitanja i to je naučila i publika. I u svakom slučaju, jedan profesionalni rad novinara i insistiranje na odgovoru je nešto što se ovoj vlasti ne dopada i to jeste opasno na neki način kada vi optužite novinara N1 da je poslao predsjednika u bolnicu, da ga je toliko iznervirao, isprovocirao, šta god - šaljete poruku da takva pitanja odnosno insistiranje na odgovoru, nisu dobrodošla - rekao je novinar Filip Švarm.


- Ono što je najstrašnije to je cijela interpretacija tog događaja i pokušaj da se u stvari N1 optuži maltene za ubistvo predsjednika. To je toliko opasno i mi, mislim, da ulazimo u jednu opasnu zonu i mislim da postoje pametni ljudi koji bi morali da kažu - zaustavite se, ljudi, ovo će otići dođavola sve. Zato što nikada ne znamo kako ovo može da se završi. Mi imamo jako loše iskustvo sa podržavanjem i podsticanjem na nasilje - ocijenila je Vesna Mališić.


A šta je tačno novinar N1 pitao predsjednika Srbije, i kako, zbog čega se on, očito, jako uznemirio - pogledajte u videu ovdje.


Od brojnih slučajeva prijetnji zaposlenima na N1 u proteklih pet godina, samo jedan počinilac dobio je uslovnu kaznu zatvora, dok je drugom određeno liječenje u specijalističkoj ustanovi.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još