VIDEO/ HDZ i SNSD nakon sastanka o uspostavi vlasti

Čović očekuje ubrzo Vijeće ministara, Dodik manje optimističan: Za sve krivi 'zezatori' iz Sarajeva

Front15.11.19, 17:27h

Čović očekuje ubrzo Vijeće ministara, Dodik manje optimističan: Za sve krivi 'zezatori' iz Sarajeva
Suradnja SNSD-a i HDZ-a je, kako je kazao, da prenesemo intenzitet od najnižeg do najviše razine vlasti kako bi otklonili sve probleme u svim sredinama u BiH

 

Izaslanstva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) razgovarali su u petak u Mostaru o suradnji dvije stranke, uspostavi vlasti i odnosima na razini BiH.

 

Izaslanstva koje s predvodili predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik smatraju kako je krajnje vrijeme da se uspostavi novi sastav Vijeća ministara BiH te naglasili dobru saradnju ove dvije stranke.

 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović optimistično je izrazio uvjerenje da će ubrzo biti uspostavljeno Vijeće ministara BiH.

 

- Mislim da ćemo vrlo brzo biti u prilici da uspostavimo Vijeće ministara i imati vlast u punom kapacitetu - ustvrdio je Čović nakon sastanka s Dodikom.

 

Suradnja SNSD-a i HDZ-a je, kako je kazao, da prenesemo intenzitet od najnižeg do najviše razine vlasti kako bi otklonili sve probleme u svim sredinama u BiH.

 

Međutim, lider SNSD-a nije dijelio takav optimizam.

 

- Volio bih da sam optimist kao Dragan, ali ja mislim da 'zezatori' iz Sarajeva rade na tome da onemoguće bilo kakav napredak - rekao je Dodik.

 

Kada se stvore uvjeti, dodao je, mi smo spremni da naši zastupnici dođu i glasaju za strukturu Vijeća ministara koji smo dogovorili u okviru sporazum tri stranke.

 

On je predložio novi sastanak lidera SNSD-a, HDZ-a i SDA vezano sa sporazum o načelima za uspostavljanje vlasti.

 

-Jedino bi moglo otkočiti da se sretnemo ponovo, što sam predložio i da promijenimo posljednji član tj. da umjesto 30 dana damo još 15 dana i pokušamo to riješiti - ocijenio je lider SNSD-a.

 

Što se tiče odnosa na razini BiH, čelnik SNSD-a smatra da je pitanje ANP-a stavljeno da se spriječi neka druga pitanja poput Izbornog zakona u BiH.

 

- Podržavamo HDZ BiH u nastojanju da se dođe do izbornih rješenja koji će omogućiti da konstitutivni narod u BiH bira svoje svoje predstavnike, a da drugi narodi ne mogu da biraju drugima predstavnike. To bi bitno poboljšalo odnose u BiH i stavilo na realni putokaz mogućeg rješenja za izborni zakon u BiH - konstatirao je Dodik.

 

Po njegovim riječima, SNSD stoji iza takvih rješenja.

 

- I mi smatramo da srpska populacija u F BiH mora da ima svoje adekvatne predstavnike, a ne neke spekulante koji se pojavljuju na različitim razinama i strukturama i onda odrađuju poslove mimo interesa Srba i njihove pozicije u samoj F BiH - objasnio je Dodik stav SNSD-a.

 

Prosto, kazao je, nevjerovatno je da se to ne želi promijenit što govori o potrebi i namjeri onih koji neće da to i ubuduće čine i to dovodi do teškog položaja jednoga konstitutivnoga naroda.

 

Na upit otkuda taj preokret da je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), nakon više od godinu dana blokade, odlučio danas napokon popuniti stalna radna tijela Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Dodik je objasnio da je razlog, uz ostalo i inicijativa SDS-a i PDP-a o izmjenama Poslovnika o radu Zastupničkog doma PSBiH.

 

Objasnio je da je njihova bazična politika da ne treba raditi ni Zastupnički dom Parlamentarne skupštine dok se ne formira Vijeće ministara te da zato nisu predlagali članove povjerenstava, očekujući da će doći do dogovora na tom planu.

 

 - Ukoliko bi se dozvolilo da se ide s izmjenom ovoga poslovnika, kako su to bile predložile ove dvije političke stranke, to bi značilo da manjinski dio političke volje u potpunosti zauzima sva mjesta u parlamentarnim povjerenstvima što nije adekvatno predstavljanje i na štetu je dugoročnih odnosa i samoj BiH - ocijenio je Dodik.

 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!