uglavnom usmjereni na izvoz

Njemačka uspjela da izbjegne recesiju, ali ipak je ekonomski slaba - evo zašto je to tako

Biznis Klub14.11.19, 20:38h

Njemačka uspjela da izbjegne recesiju, ali ipak je ekonomski slaba - evo zašto je to tako
Upravo je izvoz koji pokriva oko 47 odsto BDP-a glavni krivac za ovakvo stanje, jer Njemačka nije mogla direktno uticati na turbulencije na globalnom nivou

 

Njemačka je u posljednjoj četvrtini godine zabilježila ekonomski rast od 0,1 odsto čime je uspjela izbjeći recesiju, piše "CNBC".

 

Naime, ukoliko se u dva uzastopna kvartala zabilježi ekonomski pad neke zemlje onda se tehnički smatra da je ta zemlja u recesiji. S obzirom na to da je Njemačka u prethodnom kvartalu zabilježila pad ekonomije od 0,2 odsto, novi pad bi ovu zemlju tehnički odveo u recesiju.

 

"To je nešto najgore što se može dogoditi. Njemačka ekonomija stagnira što znači da nema napretka, ali pad nije dovoljan da se podigne uzbuna. Nije recesija, ali je slaba ekonomija", rekao je ekonomski analitičar Klaus Vistesen.

 

Njemački ministar finansija Peter Altmajer rekao je da je ekonomija slaba, iako su tehnički izbjegli recesiju.

 

"Ne vidim kako bi u budućnosti naša ekonomije mogla ojačati. Mi smo uglavnom usmjereni na izvoz, vjerujem da moramo više ulagati u obrazovanje, nauku i inovacije kako bismo mogli ojačati privredu", rekao je Altmajer.

 

Upravo je izvoz koji pokriva oko 47 odsto BDP-a glavni krivac za ovakvo stanje, jer Njemačka nije mogla direktno uticati na turbulencije na globalnom nivou.

 

Naime, ekonomski rat između Kine i SAD-a doveo je Njemačku u nepovoljan položaj jer su obje zemlje strateška tržišta za njemačku robu, naročito kada je riječ o automobilima. Osim mtoga, novi zakoni u vezi sa granicama izduvnih gasova koje proizvođači automobila moraju poštovati u EU dodatno su poljuljali automobilsku industriju Njemačke.

 

Iako je ekonomski rast usporen ili nikakav, Njemačka je i dalje jedna od najboljih zemalja za život u svijetu sa stopom nezaposlenosti od 3,1 odsto te visokom prosječnom platom stanovnika.

 

(Nezavisne, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!