Ubistvo koje je uzdrmalo BiH

Bivši istražitelj tvrdi: Lana Bijedić i njen ubica su se poznavali?

Hronika13.11.19, 09:37h

Bivši istražitelj tvrdi: Lana Bijedić i njen ubica su se poznavali?
Ne treba prerano donositi bilo kakve zaključke i slučaj koji je u tijeku proglašavati negativno riješenim, kazao je, između ostalog, dr. Dizdarević

 

Profesor Visoke škole Union u Mostaru na katedri sigurnosnih studija i nekadašnji istražitelj Tužilaštva HNK-a, a trenutno uposlenik KPZ-a Mostar, dr. Sandi Dizdarević za Oslobođenje govori o stanju sigurnosti na području HNK-a, ubistvu Lane Bijedić, neriješenoj likvidaciji Božidara Cicmila...

 

Mostar su u posljednje vrijeme potresli mnogi zločini i to ubistvo Lane Bijedić i Nine Ivankovića. Za drugi je uhapšena jedna osoba, dok se za ubicama Lane Bijedić i dalje traga. Mnogi su mišljenja da ovo ubistvo nikada neće biti rasvijetljeno, te da su u istrazi na početku napravljeni mnogi propusti? Kao nekadašnji istražitelj, šta mislite da je trebalo, a nije učinjeno?

 

- Ova dva ubistva ne mogu se komparirati niti po jednom ponderu. Imajući u vidu da su istrage oba ubistva u tijeku, ne mogu i ne želim davati bilo kakav komentar u smislu operativnih analiza. Ono što mogu kazati jeste jedino sa općeg aspekta istraživanja ranijih sličnih slučajeva i njihove složenosti. Istraživati slučajeve ubistava koja su proizašla iz nestanka osobe predstavlja najsloženije oblike kaznenih djela za istraživanje sa aspekta kriminalističkog i forenzičkog posla. Prvobitno, nadležne policije bave se poduzimanjem potražnih radnji s ciljem lociranja i pronalaska nestale osobe. Kod pronalaska nestale osobe, u ovom i sličnim slučajevima istražni tim je već unazad nekoliko sati, dana, pa čak i mjeseci u ovisnosti od duljine potrage. Zbog protoka vremena od trenutka nestanka do trenutka pronalaska, tijelo je podložno različitim uticajima, čime mnogi tragovi postaju manje kvalitetni. Otežavajuća okolnost jeste ukoliko je tijelo duži period provelo u vodi. Kod ovakvih slučajeva, gdje je prvobitno rađena potražna djelatnost, nakon pronalaska tijela istraživanje smrti nužno mora obuhvatiti rad na licu mjesta s više osoba različitih profila: iskusnih kriminalista, forenzičara za pojedine oblasti, a posebno za očevid i biološke tragove.


Kvalitetan forenzičar može pronaći i na ispravan način tretirati trag sa lica mjesta, koji će naknadno vještačiti. Samo sinhronizirani rad kvalitetnog i iskusnog kriminaliste u suradnji sa forenzičarima predstavlja formulu za rješavanje i dokazivanje kaznenog djela i identifikovanje počinitelja. U nastavku daljeg kriminalističkog istraživanja nužno je prisustvo kvalitetnih viktimologa koji će uspjeti temeljem podataka iz istraživanja stvoriti viktimološki profil, a stvaranje tog profila predstavlja oko 60 posto preduvjeta za rješavanje slučaja. U većem procentu ubistava počinjenih na našem području ubica i ubijeni/a su se u ranijem periodu poznavali. Dok se jedan tim bavi viktimološkim profilom, drugi tim kriminalista, dok se čekaju nalazi i mišljenje vještaka, provodi kriminalističko istraživanje koje se u najvećoj mjeri sastoji od saslušanja različitih kategorija osoba. Tu je nužno prisustvo kvalitetnog kriminaliste koji poznaje i aplicira različite tehnike saslušavanja, uz obveznu nazočnost kvalitetnog poligrafiste. Nakon saslušavanja svjedoka i potencijalnih osumnjičenih, te stvaranjem viktimološkog profila, može se krenuti u sačinjavanje kriminalističko-psihološkog profila počinitelja. Kada se istražitelji suoče sa dobijenim rezultatima različitih vještačenja, onda ostaje najofanzivniji dio istrage, poput lišavanja slobode, pretresa i na kraju ispitivanje osumnjičenog/ih osoba. Kod potražnih radnji, istražitelji kao i tužitelji koji vode istragu nužno se moraju oslanjati na građane, dijeliti informacije u cilju dobijanja novih saznanja. Međutim, onog trenutka kada potražna djelatnost prelazi u istragu, nužno se dijeljenje informacija sa građanima mora smanjiti na najmanju moguću mjeru, jer u suprotnom istraga se može rasprsnuti u više smjerova, što istražiteljima predstavlja najgoru moguću opciju. Tada se počinju istraživati opći elementi, čime se zanemaruju posebni, tj. oni najvažniji.


Da li će i Lanino ubistvo ostati u sjeni onih nerasvijetljenih, poput likvidacije Božidara Cicmila, koji je ubijen 2015?


- Iako je od trenutka pronalaska tijela do danas prošao mjesec, mislim da je prerano donositi bilo kakav zaključak. Pogledajte, prvobitno se mora uzeti u obzir činjenica složenosti policijskog podsustava u BiH. Kaznena djela ubistva u većini slučajeva su u nadležnosti županijskih sudova/tužiteljstava. Županijski policijski organi nisu dovoljno opremljeni za složenija vještačenja, čime se tragovi i predmeti pronađeni prilikom vršenja očevida dostavljaju višim policijskim centrima, u našem slučaju entitetskim ili državnim. Kod tih organa, vještačenja se provode po određenom redoslijedu i prioritetima. U tim institucijama radi ograničen broj vještaka. Čak i da je predmet prioritetan, a mišljenja sam da jeste, nalazi i mišljenja različitih vještačenja mogu se čekati od mjesec do dva, pa i duže. Dio vještačenja kao istražnih radnji, osobito onih najsloženijih, provodi se izvan BiH, u suvremenim forenzičkim laboratorijama, čime se nalazi čekaju i duži period. Ono što želim kazati, jeste da ne treba prerano donositi bilo kakve zaključke i slučaj koji je u tijeku proglašavati negativno riješenim. Na kraju, i zakonski osnov ukazuje da istrage mogu trajati šest mjeseci, a kod složenijih predmeta i duže.

 

Kompletan intervju pročitajte OVDJE.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!