POMAHNITALA JESEN

Crveni meteoalarm pali se nadomak BiH, a ovdje... Muka vam je od kiše, pogledajte šta vas čeka do kraja novembra

Hronika12.11.19, 09:57h

Crveni meteoalarm pali se nadomak BiH, a ovdje... Muka vam je od kiše, pogledajte šta vas čeka do kraja novembra
Prema raspoloživim sinoptičkim kartama i naredne sedmice (18. - 25.11.) nastavit će se nestabilno vrijeme s kišom i pljuskovima. Kiša će biti izraženija u Hercegovini i zapadnoj Bosni. Temperature zraka u blagom padu ali će mrazevi i u ovom periodu na manjim visinama izostati

 

 

 

Usljed pritjecanja vlažne i tople zračne masa sa juga, početak druge dekade novembra obilježit će natprosječno toplo i pretežno oblačno vrijeme sa kišom, najavljuju bh. meteorolozi.


Više padavina prognozira se u Hercegovini i Krajini, a na istoku i sjeveroistoku zemlje očekuje se slaba kiša uz češća razdoblja bez padavina.


Magle i niske oblačnosti može biti ponegdje u centralnim i sjevernim područjima Bosne. Tokom prvog dijela sedmice puhat će umjeren do jak vjetar u južnim i jugozapadnim područjima.


Jutarnje temperature zraka kretat će se od 5°C do 11°C u Bosni, u Hercegovini do 14°C. Maksimalne dnevne temperature kretat će se od 10°C do 15°C u Bosni, na jugu zemlje do 20 °C.


Prema raspoloživim sinoptičkim kartama i naredne sedmice (18. - 25.11.) nastavit će se nestabilno vrijeme s kišom i pljuskovima. Kiša će biti izraženija u Hercegovini i zapadnoj Bosni. Temperature zraka u blagom padu ali će mrazevi i u ovom periodu na manjim visinama izostati.


Jutarnje temperature zraka prognoziraju se između 2°C i 7°C u Bosni, na jugu zemlje do 10°C. Najveće očekivane dnevne temperature između 6 i 12°C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.


No, hrvatski meteorolozi upozoravaju na izrazito nestabilne i opasne vremenske prilike narednih dana. Zbog toga je crveno upozorenje izdato za nekoliko regija u Hrvatskoj, saopćio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).


Crveno upozorenje zbog jakih udara vjetra izdato je za područja Kvarnera i Kvarnerića, sjevernu, srednju i južnu Dalmaciju.


Što se tiče Kvarnera i Kvarnerića izdato je upozorenje zbog vrlo jakog i olujnog juga, a najjači udari vjetra kretat će se između 45 i 65 čovorova (85-120 kilometara na sat).


“Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, savjetuju iz DHMZ-a.


Ništa bolja situacija ne očekuje se ni na prostoru sjeverne, srednje i južne Dalmacije, gdje se najavljuje vrlo jako i olujno, navečer mjestimice i jako olujno jugo. Najjači udari vjetra kretat će se između 40 i 70 čvorova (75-130 kilometara na sat).


Osim toga, narandžasto upozorenje izdato je za područja gospićke, dubrovačke, splitske, riječke regije, Velebitskog kanala i zapadne obale Istre.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

Pogledajte bonus video...

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!