Zbog namještanja utakmica

Akcija 'Var': SIPA uhapsila osam osoba

Hronika11.11.19, 09:27h

Akcija 'Var': SIPA uhapsila osam osoba
Navedene aktivnosti odnose se na nezakonite radnje fudbalskih menadžera, funkcionera FS BiH i fudbalskih sudija, kao i namještanje fudbalskih utakmica Premijer lige BiH i Prve lige FBiH

 

Osam osoba uhapšeno je do sada u velikoj akciji policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu, potvrdio je za N1 portparol SIPA-e Luka Miladinović.

 

Navedene aktivnosti odnose se na nezakonite radnje fudbalskih menadžera, funkcionera FS BiH i fudbalskih sudija, kao i namještanje fudbalskih utakmica Premijer lige BiH i Prve lige FBiH.

 

Podsjećamo, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu na širem područiju Bosne i Hercegovine od jutros provode operativnu akciju kodnog naziva “Var” zbog postojanja osnova sumnje da su osmunjičeni u ovom predmetu počinili krivično djelo iz člana 250. KZ BiH “Organizovani kriminal” u vezi sa krivičnim djelima iz člana 383. KZ FBiH “Zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja” i krivično djelo iz člana 380. KZ FBiH “Primanje dara i drugih oblika koristi”.

 

Akcija se provodi po naredbama Tužilaštva i Suda BiH.

 

U toku su pretresi na pet lokacija na širem području Bosne i Hercegovine, između ostalih, u Šamcu, Orašju i Novom Travniku.

 

N1 nezvanično saznaje da je osumnjičeni Vladimir Dominković na utakmice od kojih je očekivao određenu novčanu dobit za konkretan način suđenja delegirao sudije od povjerenja, najčešće - osumnjičene Iliju Živkovića i Kenana Bajraktarevića za koje se sumnja da su uticali na konkretan ishod tih utakmica. Uloga osumničenih Ante Bilješke i Fuada Zahirovića bila je da sudijama daju prolazne ocjene za tako obavljeno suđenje. Sve malverzacije odnose se na takmičarsku sezonu 2018/2019.

 

Velika akcija SIPA-e ishod je višemjesečne istrage.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!