Esad Duraković/ Macron pred mehanizmom tempirane bombe

Duraković: Gospodo Evropljani, vi ste postali carstvo licemjerja!


08.11.19, 11:01h

 

Jučer je zloslutno odjeknula vijest o tome kako je francuski predsjednik Macron izjavio da na Balkanu nije problem nigdje drugdje do u BiH koja je prepuna džihadista i kao takva je tempirna bomba. 

 

Ova izjava je netačna, neutemeljena u stvarnosti, ali ona gradi jedan vrlo društveno-politički kontekst koji je vrlo negativan po BiH budući da je njena budućnost i danas neizvjesna. Ova izjava dolazi kao sjajan argument onima iz susjedstva a i u BiH koji nas već podugo i uveliko opanjkavaju u međunarodni institucijama kao sigurnosnu prijetnju – sve to u vrijeme islamofobije koja zaista buja na globalnom ali i na lokalnom nivou – od naših i međunarodnih književnih nagrada (recimo za patuljasti i i ideološki prljavi tekstić koji u bosanskim munarama vidi negativitet i prijetnju), preko izjava predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Dodikovska i čovićevska separatistička politika ovom izjavom dobiva snažan argument, autoritativan, vremenski i kontekstualno izvrsno tempiran jer je s najvišeg vrha vrlo važne i snažne evropske zemlje (iste one koja je devedesetih učinila sve u korist srbijanske agresije na BiH; izjava je suštinski kontinuiranje Miteranovog odnosa prema muslimanima/Bošnjacima devedesetih). To je razlog za zabrinutost.

 

Pogledajmo, makar u formi skice, o kakvom kontekstu je riječ i šta Bošnjaci preduzimaju –ako uopće nešto valjano preduzimaju – da osujete taj negativni kontekst.

 

U više navrata sam kritički pisao o prodaji ogromnih površina najkvalitetnijeg zemljišta strancima s kojima nemamo uspostavljen reciprocitet na toj osnovi. To je jedna od dugoročno fatalnih grešaka, pogubnih za interese građana BiH, naročito Bošnjaka. I o drugoj temi koja je izuzetno važna za društveno-politički kontekst u BiH pisao sam u više navrata a tiče se migrantske krize kojoj smo izloženi kao golemoj prijetnji. Gomilanje migranata, u desetinama  hiljada, u ovoj zemlji koja je vjerski i etnički podijeljena, konfliktna, koja je pravno, ekonomski i politički neuređena, predstavlja strašnu prijetnju sigurnosti njenih građana, pa i opstanku same BiH.

 

O tome naši organi vlasti imaju potpuno neadekvatno reagiranje. Naime, umjesto da problem svakodnevno ispostavljaju Evropi, oni su zabavljeni brigom kuda i kako po Federaciji (ne i u RS!!) rasporediti izbjegličke kampove, pa još primaju evropske bjelosvjetske birokrate da im ovdje u BiH pametuju o humanosti dok iste te evropske birokrate i licemjeri ogradili žicama čitave države pred migrantima.

 

Neadekvatno je i reagiranje IZ u BiH, moram to reći sa žaljenjem. Ona u više navrata apelira na human odnos prema migrantima i pri tome eksplicite odriče svaku političku konotaciju ove krize, što je i pogrešno i netačno jer kriza je od početka do kraja, primarno, POLITIČKA, a njen humani aspekt je sekundaran. Ja se također zalažem za human odnos prema nevoljnicima bilo koje vrste, ali ove bh institucije – koje s pravom ukazuju na potrebu humanog odnosa prema nevoljnicima – treba da svoj poziv na humanost upute EVROPSKIM INSTUTUCIJAMA I GRAĐANIMA, a ne Bošnjacima koji ničim nisu krivi za tu krizu i koja će ići izrazito na njihovu štetu. Trebalo bi da te institucije, pozivajući na humanost, s razlogom, kažu ovako, recimo:

 

Gospodo Evropljani, pokažite svoju humanost prema ovim nesretnicima jer se zaklinjete upravo na humanost. Vi ste, gospodo Evropljani, skrštenih ruku gledali devedesetih godina razaranje naše zemlje i našega društva, pa ste čak i prostor na kome je izvršen genocid u BiH dodijelili upravo onima koji su ga izvršili. Je li to vaš osjećaj za humanost?! Vi ste, gospodo Evropljani – vi vajni humanisti – stotinama godina držali kao kolonije te zemlje iz kojih stižu migranti; vi ste u 20 vijeku razarali te zemlje i društva, unesrećili ih na sve načine; danas ih okrivljujete za islam od koga neopravdano strahujete i kojeg marljivo satanizirate, a sada pred tim nesretnicima postavljate bodljikave žice i šaljete vojske na svoje granice prema njima, dok nama pričate o potrebi humanosti.

 

Vi ste postali carstvo licemjerja! Vrhunac je u tome što BiH koja je i sama voljom drugih, pa i vas samih, unesrećena zemlja koju pretvarate u veliki izbjeglički logor, dajući time – Macronova izjava o tome najbolje svjedoči – krunski argument bosanskohercegovačkim agresijskim susjedima i unutarnjim separatistima. Vi tako nesreću i dalje multiplicirate, usavršavate...

 

Neka mi bude dopušteno kažem kako iz BiH apeliranje za humanost ne ide na prave adrese, naprotiv. Ovdje je riječ – nema sumnje – o projektu, ili o mehanizmu (da se vratim riječi iz naslova) kojim se namjerava odvojiti Herceg Bosna i RS, a Bošnjacima ostaviti njihova Gazza na malom prostoru sadašnje BiH.

 

Apelirajte za humanost, gospodo iz Evrope i gospodo iz vjerskih i političkih institucije BiH, ali upućujte svoje apele na prave adrese, a ne Bošnjacima od kojih sudbina migranata ni na koji način ne zavisi, već ih svojim apelima, koji nisu pravilno adresirani, i uvodite u stanje utrnuća društveno-političke svijesti i perspektive.

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(Patria, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook