NOVA SRAMOTA IZ SRBIJE

Denis Bećirović traži: Aleksandra Vulina treba proglasiti personom non grata u BiH zbog OVE knjige

Front06.11.19, 14:42h

Denis Bećirović traži: Aleksandra Vulina treba proglasiti personom non grata u BiH zbog OVE knjige
Izjava delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednika SDP BiH prof. dr. Denisa Bećirovića povodom skandalozne promocije „knjige“ Ilije Brankovića "Tuzlanska kapija - režirana tragedija", u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije

 

 


Promocija „knjige“ Ilije Brankovića „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“, u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije, predstavlja najtežu moguću uvredu porodicama ubijenih djevojaka i mladića na Tuzlanskoj kapiji, Gradu Tuzli, Bosni i Hercegovini, Evropi i Ujedinjenim nacijama, navodi se u saopštenju Denisa Bećirovića.


Ovakav sramni gest najviših zvaničnika Srbije definitivno pokazuje da Srbija i njeni najviši organi vlasti nastavljaju sistematski negirati počinjene zločine i braniti presuđene ratne zločince. Zbog toga pozivam nadležne državne organe Bosne i Hercegovine da srbijanskog ministra Aleksandra Vulina proglase personom non grata na teritoriji Bosne i Hercegovine, kao i da hitno preduzmu druge mjere kojima će se adekvatno reagirati na ovu tešku provokaciju najviših zvaničnika Srbije.


Krajnje je vrijeme da Srbija prekine neprimjerenu, bezobzirnu i zlonamjernu kampanju protiv države Bosne i Hercegovine i žrtava genocida i ratnih zločina. Sljedbenici politike Slobodana Miloševića nisu, još uvijek, utvrdili odgovornost brojnih vojnih i policijskih jedinica iz Srbije koje su sijale smrt i pustoš tokom agresije na državu Bosnu i Hercegovinu.


Nisu izvukli ni pouku iz strašne činjenice da je Srbija presudom najvišeg suda Ujedinjenih nacija označena kao jedina država u Evropi koja je prekršila (po tri osnova odgovornosti) Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju genocida. Krajnje je vrijeme da zvaničnici Srbije puste na miru državu Bosnu i Hercegovinu i prestanu s već viđenom zločinačkom velikosrpskom politikom.


Destruktivna politika srbijanskih ministara odvija se uz punu saglasnost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Ona se zasniva na nekoliko elemenata: nesuočavanje sa zločinačkom prošlošću režima Slobodana Miloševića, etabliranjem i zadržavanjem ratne ideološke strukture koja je neprijateljska prema Zapadu, NATO-u i državi Bosni i Hercegovini, unutrašnjim autokratskim vladanjem koje se najilustrativnije očituje kroz kontrolu medija, te kroz neprincipijelnu političku podršku Srbima izvan Srbije stvarajući stalne krize u državama regiona.


Ovakva destruktivna Vučićeva politika može prouzrokovati samo kontinuiranu nestabilnost i nove sukobe u regionu i Evropi, zaključuje se u saopštenju Denisa Bećirovića.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 44

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još