'iza bih je mnogo propuštenih prilika'

'Građani nisu na prvom mjestu': Kako je ambasador Field doživio prvu godinu u BiH?

Hronika04.11.19, 09:21h

'Građani nisu na prvom mjestu': Kako je ambasador Field doživio prvu godinu u BiH?
Više nego bilo šta drugo, svjedočim primjerima gdje građani nisu na prvom mjestu

 

Odlazak mladih predstavlja krizu u Bosni i Hercegovini i to je izazov od najvećeg prioriteta sa kojim se ova država suočava, a recept kako da ga riješi treba upravo tražiti u dijalogu sa onima koji traže posao van granica BiH, smatra ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field.

 

On u razgovoru za Al Jazeeru, godinu dana od ranijeg intervjua za naš portal kada je počeo raditi na ovoj poziciji, navodi kako kako je iza BiH godina propuštenih prilika gdje se osvjedočio kako građani nisu na prvom mjestu izabranim ljudima na čelnim mjestima države i drugih nivoa vlasti.

 

Tačno prije godinu dana smo radili intervju i tada je naslov bio: „Nova bh. vlast mora brzo nastaviti sa reformama“. Kako vidite proteklih godinu dana?


Kao godinu propuštenih prilika. I to ne samo zbog neformiranja novih vlada, a takvih primjera je nekoliko, nego i zbog parlamentaraca koji ne rade svoj posao i onih koji imaju moć, a ne rade dovoljno na pronalaženju kompromisa i puta ka naprijed.

 

Više nego bilo šta drugo, svjedočim primjerima gdje građani nisu na prvom mjestu.

 

Ali, drago mi je što su dvije entitetske vlade nedavno usvojile određene nove socio-ekonomske reformske principe i mislim da su područja fokusa ispravna – poslovno okruženje i rast, depolitizacija javnih kompanija, poboljšanje zdravstva i stvaranje više prilika za žene i mlade ljude.

 

Također, jedno pitanje je tada bilo, a sada je glavna tema intervjua, odlazak mladih. Da li su ikakve promjene vidljive?


Drago mi je što ste me to pitali, jer po mom mišljenju, ovo je izazov najvećeg prioriteta sa kojim se ova zemlja suočava. Ustvari, govorimo o krizi. A to je jer njihovi razlozi za odlazak ne djeluju da su ekonomske prirode.

 

Čujem ljude kako govore da žele da žive negdje sa snažnijom vladavinom prava, manje miješanja stranačke politike u dnevni život, boljim javnim uslugama uključujući i obrazovanje, kao i da svojoj djeci daju šansu za svjetliju budućnost.

 

Mnogi ostaju i uspjevaju biti uspješni – ali to je uprkos uslovima i politikama onih na vlasti.

 

Ostatak čitajte ovdje

 

(AJB, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još