POGLEDAJTE OVAJ MUZEJ/DAS IST SARAJEVO

Nesvakidašnji prizori velike gužve u muzeju „Valter brani Sarajevo“

Kultura02.11.19, 13:53h

Nesvakidašnji prizori velike gužve u muzeju „Valter brani Sarajevo“
Veliki broj Sarajlija i turista u glavnom gradu BiH danas su se odazvale na jedinstven kulturni događaj koji je organizirao Filmski centar Sarajevo, stvarajući velike gužve i za naše prilike nesvakidašnje prizore u muzeju „Valter brani Sarajevo“

 

U okviru filmskog događaja pod naslovom "Otvorena kuća bh. filma" više stotina posjetilaca mogli su besplatno obići muzej, uz vodiče koji su ispričali priču o muzeju, filmu "Valter brani Sarajevo", autoru filma Hajrudinu Šibi Krvavcu, ali i legendarnom Vladimiru Periću Valteru te antifašističkim i slobodarskim tradicijama Sarajevo,  objavili su na društvenim mrežama iz FCS-a.

 

Pogledajte kratki video koji pokazuje kako i u kolikom broju  su se Sarajlijje i turisti danas odazvali na ovaj jedinstven kulturni događaj

 


Uz posjetu i obilazak muzeja, Filmski centar Sarajevo tokom tog dana organizirane su projekcije značajnih djela bh. kinematografije koji se nalaze u arhivu centra. U muzeju još traje prikazivanje dokumentarnih filmova: Priča o jezeru (Gojko Šipovac, 1956.) Proljeće u mom gradu (Žika Ristić, 1961.), Švapski adet i Bosniše Vilajet (Branko Ranitović, Muhamed Karamehmedović, Zuko Džumfur, 1962.), Posljednji krug (Pjer Majhovski, 1961.) te film Ja i moj rođak Pip (Mustafa Kapidžić, 1961.)


Nakon projekcija dokumentarnih filmova, posjetioci će imati priliku pogledati i četiri igrana filma, među kojima je svakako Valter brani Sarajevo (Hajrudin Šiba Krvavac, 1971.), zatim Mali vojnici (Bato Čengić, 1968.), Ram za sliku moje drage (Mirza Idrizović, 1968.) te Ljubav i bijes (Bakir Tanović, 1978.)

 

muzej1


Domaćin u muzeju bio je tim muzeja predvođen Jasminom Durakovićem, filmski rediteljem i direktorom Filmskog centra Sarajevo, ali i drugi bh. filmski radnici, koji su gostima i publici predstavljali djela iz programa, kao i autore filmova. Program je bio prilagođen i za djecu i mlade, a iz FCS-a ističu kako bila ovo prilika i za roditelje da svoje najmlađe upoznaju s muzejom "Valter brani Sarajevo", ali i bogatom prošlošću bh. filma.

muzej2


FCS je ovaj program organizirao kao znak zahvalnosti građanima Sarajeva i široj javnosti koja daje veliku podršku Filmskom centru Sarajevo i muzeju "Valter brani Sarajevo" u naporima da sačuvaju imovinu, ali i arhiv bh. filma koji posjeduju i koji je neprocjenjivo kulturno blago BiH.

muzej4


Program traje danas do kraja radnog vremena muzeja (18h).

 

(FCS/DEPO Portal/ak)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još