PROMOCIJA KNJIGE GOJKA BERIĆA

Šta je život bez dušmana: Svi ovdje žele biti u pravu, a niko ne želi saznati istinu... Zašto se mrzimo?!

Kultura31.10.19, 21:07h

Šta je život bez dušmana: Svi ovdje žele biti u pravu, a niko ne želi saznati istinu... Zašto se mrzimo?!
Ako netko želi čuti što se dogodilo i što se događa ovdje, ova knjiga je najbolja adresa

 


 


Knjiga "Šta je život bez dušmana?", koja donosi 120 kolumni poznatog novinara Gojka Berića, predstavljena je u četvrtak u Centru za kulturu Mostar.


O autoru i njegovom djelu govorili su književnik Mile Stojić, novinari Emir Habul i Boro Kontić, a moderator i voditelj program bio je Alija Behram.


Mile Stojić kazao je kako knjiga "Šta je život bez dušmana?" predstavlja izbor najboljih kolumni Gojka Berića nastalih u zadnjih dvadeset godina.


- Kroz kolumne autor otkriva osebujan svjetonazor koji je pun humanizma, svjetonazor koji je protiv mržnje i podjela. Autor ustrajava na tome kao rijetko koji naš pisac i novinar. Knjiga je dragocjena kao svjedočenje o jednom časnom i ispunjenom novinarskom i književnom djelovanju - istaknuo je Stojić.


Po riječima novinara Bore Kontića, Berićeva knjiga je kronologija zbivanja u posljednjih dvadeset godina, a pisana je "nepotkupljivom rukom vrhunskog majstora".


- Gojko je novinar, ali prije svega on je čovjek koji promišlja ovu stvarnost. Živimo u svijetu u kojem svi žele biti u pravu, a nitko ne želi saznati istinu. Gojko se trudi u svojim tekstovima ispričat priču o bosanskoj realnosti koja se zaista događa oko nas. Ako netko želi čuti što se dogodilo i što se događa ovdje, ova knjiga je najbolja adresa - kazao je Kontić.


Mentor i voditelj programa Alija Behram istaknuo je da je Gojko Berić novinar za kojeg se može reći da je nepotkupljiv te da ima stav koji je blizak običnom malom čovjeku koji trpi, pati i šuti.


Uz promociju knjige, održana je i tematska rasprava s pitanjem "Zašto se mrzimo?".


- To je tema koja je podredila našu stvarnost u posljednjih trideset godina, o kojoj se stalno razgovara i dugo će se razgovarati - kazao je Berić, dodavši kako na to pitanje, nažalost, nema konačan odgovor.


Istaknuo je kako je to tema pred kojom ne treba zatvarat oči, tema o kojoj treba uvijek i na svakom mjestu razgovarati.


- To je jedini način i put koji vodi ka pomirenju, sve drugo su same daljnje tenzije. Mržnja o kojoj mi govorimo je proizvod političara koji su sva tri naroda u Bosni i Hercegovini zarobila u ogromne psihijatarske klinike. Sva tri naroda su pacijenti tih klinika, a lideri ih liječe tako da im povremeno ubrizgavaju nove injekcije nacionalizma i mržnje - poručio je Berić.


Gojko Berić rođen je 1939. u Donjim Vrbljanima. Odrastao je u Mostaru, gdje je završio tadašnju nižu gimnaziju i mašinski tehnikum. Kao srednjoškolac počeo se baviti novinarstvom. Profesionalni novinar postao je 1962. u mostarskoj Slobodi. Bio je dopisnik "Oslobođenja" iz Mostara i Dubrovnika, a potom višegodišnji kolumnist tog lista. Dobitnik je niza novinarskih nagrada, među kojima i nagrade "Oslobođenja" 30. august za životno djelo.


Žiri Saveza novinara BiH jednoglasno ga je proglasio za novinara godine 1992. Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva dobio je 2001., potom 2003. nagradu "Oslobođenja" za najveća profesionalna ostvarenja, a 2008. nagradu Društva novinara BiH za životno djelo. Mostarski Centar za mir i multietničku suradnju dodijelio mu je 2015. priznanje Mimar mira.


Objavio je knjige "Smrt u ljetnom Dubrovniku" (1985.), "Sarajevo na kraju svijeta" (1994.), "Pisma nebeskom narodu" (2000). Godine 2005. objavljuje knjigu "Stanica Haag", a 2006. "Zvijeri na okupu".

 

Zagrebački Profil je 2013. objavio Berićevu knjigu "Zbogom XX stoljeće – razgovori sa Ivom Vejvodom".

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!