KANTONALNI SUD RAZMATRA ZAHTJEV

Hoće li se ponovo suditi Muhamedu Aliju Gašiju: Potkrala se greška... Ljirim Bitići (ni)je pucao na Amira Pašića Faću?!

Hronika31.10.19, 17:09h

Hoće li se ponovo suditi Muhamedu Aliju Gašiju: Potkrala se greška... Ljirim Bitići (ni)je pucao na Amira Pašića Faću?!
„Očigledno je da je u odnosu bar na tačku 10. prvostepene presude došlo do fundamentalne greške prilikom utvrđivanja činjeničnog stanja, koja je imala utjecaja na zakonito i pravilno donošenje presude“, navodi se u zahtjevu advokata Vidović i Krehe

 

 


Advokati Vasvija Vidović i Senad Kreho podnijeli su 24. septembra Kantonalnom sudu u Sarajevu zahtjev za ponavljanje postupka u slučaju koji se vodio protiv Muhameda Ali Gašija, Aziza Gašija, Mirse Krasnića, Amira Kasumića, Engina Prohe, Muharema Čauševića, Edina Hota i Sinana Ljuce zbog novih okolnosti i dokaza koji se odnose na Muhameda Gašija, odnosno isključuju zaključke o krivnji.

 

Iz Kantonalnog suda u Sarajevu za Novinsku agenciju Patria potvrdili su da je "predmet u radu". Na pitanje da li su zatražili izjašnjenje Tužilaštva KS odgovoreno je da to još uvijek nije urađeno. S obzirom da je riječ o pritvorskom/zatvorskom predmetu očekuje se da Kantonalni sud što prije donese odluku. 

 

Iz Tužilaštva KS za NAP su odgovorili da Tužilaštvo nije zaprimilo zahtjev sa suda radi davanja odgovora.

 

„Postoji pravo protivne stranke, u konkretnom slučaju Tužilaštva da u roku od 8 dana odgovori na zahtjev za ponavljanje postupka, i to u procesnoj situaciji kada sud rješenjem ranije nije odbacio zahtjev (čl. 347 ZKP FBiH). Tužilaštvo do danas nije zaprimilo zahtjev sa suda radi davanja odgovora, te nije ni dalo odgovor“, kazala je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS za Novinsku agenciju Patria. 

 

Nove okolnosti koje su dovele do podnošenja zahtjeva za obnovu postupka u kojem je javnost budno pratila suđenje i izricanje presude 2009. godine Gašiju i drugima jeste naredba o obustavi istrage protiv Ljirima Bitićija od 25.06.2019. godine. U vrijeme suđenja Gašiju i drugima koji je tada označen kao organizator zločinačke organizacije i drugima Bitići nije bio dostupan pravosudnim organima BiH. 

 

Kantonalno tužilaštvo je KS je nakon detaljne istrage, materijalnih dokaza i nalaza vještačenja donijelo odluku o neprovođenju istrage protiv Bitićija, odnosno utvrđeno je da on nije osoba koja je pucala u Amira Pašića Faću 12.06.2007. godine.

 

U tački 10. prvostepene presude Gašiju jasno se navodi da je Bitići osoba koja je pucala i nanijela povrede Pašiću, „podstreknut i u saizvršilaštvu sa Muhamedom Ali Gašijem.“ 
Na iste dokaze se oslanjaju i prvostepena i drugostepena presuda. Gaši je osuđen zbog više krivičnih djela prvostepenom presudom na 20 godina zatvora, a samo zbog krivičnog djela ubistvo u pokušaju je dobio 14 godina zatvora. Drugostepenom presudom je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 17 godina.

  

„Očigledno je da je u odnosu bar na tačku 10. prvostepene presude došlo do fundamentalne greške prilikom utvrđivanja činjeničnog stanja, koja je imala utjecaja na zakonito i pravilno donošenje presude“, navodi se u zahtjevu advokata Vidović i Krehe. 

 

Kantonalni sud trebao bi u razmatranje uzeti i činjenicu da svakim danom odgađanja odluke povećavaju se troškovi koji bi mogli nastati nakon odštetnog zahtjeva zbog vremena provedenog u zatvoru za djelo koje nije učinjeno. 

 

(Nap/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!