foto raport s najvećeg umjetničkog događaja u regionu

DEPO Portal na grandioznoj izložbi Marine Abramović 'Čistač': Intrigantno, uznemirujuće, dirljivo...

DEPO Art31.10.19, 12:47h

Bez obzira na mišljenje koje imate o Abramović kao umjetnici, s ovakve grandiozne izložbe izaći ćete pod 'nekim' dojmom jer, ono što je na ovih pet katova predstavljeno, ako nije uznemirujuće - onda je u najmanju ruku - vrlo intrigantno. U svakom slučaju, dosadno nije

 

U Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Beogradu je 21.09.2019. otvorena retrospektivna izložba „Čistač“ svjetski poznate konceptualne umjetnice Marine Abramović, a otvorenju je prethodila press konferencija koja je, u duhu njezina konceptualizma, bila simbolično zakazana u rano jutro - u šest sati i 23 minute.

 

Povratak u Beograd poslije više od četiri desetljeća kada je „otišla iz Jugoslavije, a vratila se u Srbiju“, Abramović je, kako kaže, doživjela vrlo emotivno.

 

DEPO portal je posjetio izložbu ove kontroverzne umjetnice, otvorenu u Muzeju savremene umjetnosti. Na čak pet spratova, proteže se retrospektivni rad umjetnice koja je u svoju domovinu došla nakon čak 44 godine izbivanja. Bez obzira na mišljenje koje imate o Abramović kao umjetnici, s ovakve grandiozne izložbe izaći ćete pod 'nekim' dojmom jer, ono što je na ovih pet katova predstavljeno, ako nije uznemirujuće - onda je u najmanju ruku - vrlo intrigantno. U svakom slučaju, dosadno nije. 

 

abramovic-cistac-15

 

Izložba, kroz više od 120 radova – slika, crteža, fotografija, filmova, audio i video uradaka, kronološki prati sve faze polustoljetne umjetničke karijere Marine Abramović, a naziv izložbe, po njezinim riječima, "ukazuje da je riječ o čišćenju na svim razinama, duhovnom, tjelesnom, mentalnom i spiritualnom“.

 

Marini Abramović se, kako je rekla, „baš i ne sviđa ideja retrospektivne izložbe“, jer „to onda znači da umjetnik treba umrijeti“.


„Ja ne namjeravam otići u mirovinu, mislim da ću umrijeti radeći. Ne mislim odustati od svojega rada“, poručila je Abramović , naglašavajući kako ona "čisti karijeru" dugu pola stoljeća, predstavljajući najbolje radove, kako bi ostavila prostor za „novu Marinu“.

 

Marina Abramović (Beograd, 1946) jedna je od najvećih umjetnica performansa i jedina iz generacije radikalnih performera sedamdesetih koja se i dalje bavi umjetnošću performansa. Tokom karijere Abramović je neprekidno pomjerala granice performansa, iskušavajući se u različitim formama i žanrovima, kao što su body art, relacioni performans, performans dugog trajanja, autobiografski performans, participatorni performans, reperformans.

 

abramovic-cistac-8

 

Njeni performansi beskompromisno testiraju granice fizičke i psihičke izdržljivosti tijela, društvenih stereotipa i tabua, kulturnih i rodnih identiteta, vršeći snažno afektivno dejstvo na publiku. Oni predstavljaju složene značenjske strukture koje počivaju na preplitanju konkretnog i simboličkog, materijalnog i spiritualnog, tjelesnog i mentalnog, intimnog i javnog, ponavljanja i promjene, aktuelnog i virtuelnog.

 

Izložba 'Čistač' postavljena je u MSUB-u do 20. januara 2020., a cijena pojedinačne ulaznice je 600 dinara (10 KM).

 

Ukoliko niste bili, a ni ne planirate uskoro do Beograda, pogledajte u našoj fotogaleriji šta propuštate.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još