miroslav lajčak nakon susreta s bh. liderima

Nikome se neću izvinjavati sa sastanak koji sad skandaliziraju... Zaista me iznenađuju izjave iz Sarajeva!

Front30.10.19, 17:54h

Nikome se neću izvinjavati sa sastanak koji sad skandaliziraju... Zaista me iznenađuju izjave iz Sarajeva!
"Oko ulaska u NATO-u i formiranju vlasti. Neću da prognoziram, ali tražimo rješenje u kojem nema gubitnika ali da je pobjednik BiH", istakao je

 

Bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak je za N1 govorio o sastanku koji je održao sa Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom u Bratislavi te političkoj situaciji u BiH.

 

Mnoge su špekulacije nakon sastanka održanog u nedjelju u Bratislavi, na što je Lajčak kazao:

 

"Ovo je dobra prilika da kažem da sam nakon toliko godina i iskustva iznenađen pojedinačnim reakcijama na normalan radni sastanak i izjavama iz Sarajeva koje dolaze. Kao bivši visoki predstavnik u stalnom sam kontaktu sa čelnicima u regiji. Ako je iko htio da me pita zašto smo se sastali, svi imaju moj broj telefona. Ja se trudim da razgovaram sa svima, to sam dokazao kada sam posjetio Sarajevo u junu. Želim da razumijem šta se događa, tj. zašto se događa. Naravno, neću se nikome izvinjavati za sastanak u Bratislavi koji neki pokušavaju skandalizirati. Siguran sam da to rade radi unutrašnje politike. Preporučio bi im da svoju energiju iskoriste za ozbiljan unutrašnji dijalog", kazao je Lajčak.

 

Kako izaći iz pat pozicije? Šta su rekli Dodik i Čović?

 

"Svaki mi je dao svoje viđenje. Ja sam ih ohrabrivao za da koriste priliku za približavanje BiH prema EU i formiranju Vijeća ministara. Siguran sam da bi to doprinijelo unutrašnjem konsenzusu. O tome smo pričali. Nisam suviše optimista, ali ima prostora da se pronađe formula za domaće aktere", kazao je i dodao:

 

"Mislim da poznajete stavove Dodika i Čovića bolje od mene. Meni su rekli to što govore u svojim nastupima u BiH. Ja sam se trudio da ih ohrabrim da se prevaziđu prepreke i da se formira Vijeće ministara. Sačekajmo još malo, ja imam osjećaj da smo se oko nečega dogovorili i da ćemo vidjeti pozitivan rezultat za BiH".

 

Oko čega?

 

"Oko ulaska u NATO-u i formiranju vlasti. Neću da prognoziram, ali tražimo rješenje u kojem nema gubitnika ali da je pobjednik BiH", istakao je.

 

Zašto nije pozvan Izetbegović?

 

"Ja sam otvoren u komunikaciji sa svima i svi koji žele da razgovaraju sa mnom ja sam tu. Ja nemam namjeru da vodim u ime međunarodne zajednice unutrašnje procese. Ja sam stalno spreman da razgovaram sa Izetbegovićem. Ko god želi da se vidi sa mnom, ja to prihvatam. Ja sam konkretan koliko želim da budem. Želim pomoći formiranju institucija BiH i ne radim protiv nikoga u BiH. Sve ove insinuacije ili paranoidne ideje nemaju veze sa stvarnošću", smatra Lajčak.

 

Špekulacija da se razgovara o mogućnosti da se SDA stavi po strani i da se formira vlast?

 

"To je apsolutna zabluda, nismo pričali o takvim stvarima. Ja nikada u to ne bih ulazio, to je odgovornost političkih predstavnika. Ja ne igram taj tip igara, želim da budem jasan", poručio je bivši Visoki predstavnik u BiH.

 

"Naravno da smo pričali o izmjenama izbornog zakona i trudio sam se da napravimo neki korak. Trudio sam se da doprinesem rješavanju problema", dodao je.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 80

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još