Bit će povećan kapacitet

Kanton Sarajevo finansirat će gradnju južne tribine na Grbavici

Sport29.10.19, 18:34h

Kanton Sarajevo finansirat će gradnju južne tribine na Grbavici
Dodao je da se konačno o ulaganju u sport mora početi razmišljati kao o investiciji koja mora biti oslobođena poreza

 

Kanton Sarajevo će nastaviti s konkretnom finansijskom podrškom za izgradnju infrastrukture stadiona "Grbavica", najavljeno je nakon današnjeg susreta predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, premijera KS Edina Forte i ministra kulture i sporta KS Mirvada Kurića s predstavnicima Uprave Fudbalskog kluba Željezničar.

 

Predsjednik Željezničara Admir Džubur gostima iz Kantona je predstavio projekte izgradnje južne tribine ovog stadiona, natkrivanja nedavno izgrađene istočne te planove za preuređenje fasade, krova i svi ostalih dijelova sjeverne tribine kao i za dogradnju zapadne tribine.

 

Naglasio je i da bi se realizacijom ovih projekata kapacitet stadiona povećao sa trenutnih 13.078 na 19.472 gledaoca te dostigla 4. UEFA-ina kategorija stadiona, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

 

- Prvi ste kojima prezentiramo naše planove. Cilj nam je da prve ljude Kantona upoznamo s planom ulaganja, prije svega u izgradnju južne tribine, koja bi prema našim procjenama trebala iznositi oko pet miliona KM, a sa njenom gradnjom bi se krenulo u septembru naredne godine, dok je završetak radova planiran za septembar 2021. godine - kazao je Džubur.

 

Naveo je i moguće izvore finansiranja izgradnje ove tribine, među kojima su Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo, Općina Novo Sarajevo, Nogometni savez BiH i UEFA, te navijači i prijatelji kluba, te naglasio da klub ne može osigurati potrebna kroz svoje redovno poslovanje.  

 

- Spremni smo i ovaj put podržati realizaciju projekata izgradnje ove tribine. Koliki će to iznos biti znat ćemo naknadno, jer se upravo u ovom periodu kreira budžet za narednu godinu - naglasio je predsjedavajući Konaković.

 

Dodao je da se konačno o ulaganju u sport mora početi razmišljati kao o investiciji koja mora biti oslobođena poreza.

 

Ministar Kurić je napravio kratki osvrt na dosadašnja ulaganja Kantona u ovaj klub te najavio nastavak saradnje.

 

- Spremni smo i ovaj put podržati realizaciju konkretnih infrastrukturnih projekata - rekao je  ministar Kurić.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!