Demokratija se konačno vraća u Mostar?

Baralija: Ako za šest mjeseci u PSBiH ne postignu dogovor o izborima u Mostaru, Ustavni sud će nametnuti privremeno rješenje

Front29.10.19, 14:21h

Baralija: Ako za šest mjeseci u PSBiH ne postignu dogovor o izborima u Mostaru, Ustavni sud će nametnuti privremeno rješenje
Advokatica Dženana Hadžiomerović je navela da presuda predstavlja prekretnicu i da se u Bosni i Hercegovini korak po korak uspostavlja vladavina prava

 

Potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija danas je u Sarajevu izjavila da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu po njenoj tužbi protiv BiH zbog neodržavanja izbora u Mostaru jednoglasno presudio u njenu korist.

 

Pojasnila je da je sud utvrdio da je u tom slučaju postojalo kršenje opće zabrane diskriminacije iz Evropske konvencije o ljudskim pravima i naložio Parlamentarnoj skupštini BiH da u roku šest mjeseci postigne dogovor o održavanju izbora u Mostaru.

 

- Ukoliko se to ne desi, Ustavni sud BiH ima pravo da nametne privremeno rješenje - rekla je Baralija.

 

Istakla je da je to ono što ih najviše raduje jer to znači konačno vraćanje demokratije u Mostar i održavanje izbora naredne godine.  

 

Baralija je navela da će oni koji su u dosadašnjem periodu samovoljno donosili odluke morati odgovarati na mnoga pitanja.

 

Advokatica Dženana Hadžiomerović je navela da presuda predstavlja prekretnicu i da se u Bosni i Hercegovini korak po korak uspostavlja vladavina prava.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!