PRVI ROKER-DISIDENT U JUGOSLAVIJI

(Ne)poznati detalji o Johnnyju Štuliću: Ko bi njemu prijetio?! Zabavljao se sa kćerkom Vladimira Bakarića, moćnog komuniste

Nedjeljni magazin27.10.19, 19:31h

(Ne)poznati detalji o Johnnyju Štuliću: Ko bi njemu prijetio?! Zabavljao se sa kćerkom Vladimira Bakarića, moćnog komuniste
Bio je prvi roker-disident u Jugoslaviji, ali koliko je zbog toga bio proganjan... kad se danas govori o "paklu SFRJ", zvuči nevjerovatno

 

 

 


Preplitanje politike i muzike jedna je od karakteristika čitave karijere Johnnyja Štulića i benda Azra. Ovih dana u prodaji se našla nova knjiga Ivana Ivačkovića “Između krajnosti” (Laguna) koja se bavi upravo Johnnyjem i Azrom, ali očišćena od mitomanije i podložnosti sentimentima.


Da li je Johnny imao prijetnje zbog svojih političkih stavova? Sa strane je to izgledalo kao bajka – puni koncerti i rasprodate ploče. U intervjuu za srbijanski magazin Nedeljik Ivačković otkriva zanimljive detalje iz Štulićeve biografije... 


- Ma kakve prijetnje, taman posla… Da mu je iko ikada zaprijetio, on bi prvi o tome pričao na sva zvona čim bi okolnosti dopustile. Johnny se zabavljao sa Brankom Bakarić, kćerkom Vladimira Bakarića, najmoćnijeg komunističkog političara u Hrvatskoj i jednog od nekolicine najmoćnijih u Jugoslaviji. Ko bi bio lud da prijeti momku Branke Bakarić, aktuelnom ili bivšem, svejedno.


Najstrašnije što se Džoniju desilo jeste da mu neke pjesme ne budu emitovane na radiju i da mu, na primjer, spot za Poljsku ne prođe na televiziji. I jedno i drugo događalo se zbog plašljivih urednika, a ne zato što je u vlasti neko doživljavao Azru kao opasnost.


U Jugotonu, koji je bio državna firma – jer šta je drugo i mogao da bude – pustili su mu i ‘problematičnu’ pjesmu Nedjeljni komentar, pošto ih je on ucijenio i rekao da im album "Ravno do dna" neće dati bez te pjesme. Eto, to su ‘problemi’ koje je Johnny imao. Vlast – prava vlast – nije ga doživljavala ni kao opasnog, ni kao bezopasnog. Nije ga doživljavala uopšte. Većina jugoslovenskih vlastodržaca nije imala pojma ko je on.


Razumije se, sve ovo ne umanjuje ubojitost s kojom je kritikovao uveliko sklerotični jugoslovenski socijalizam. Johnny je bio jedan od prvih disidenata u domaćem rokenrolu. Ali zaista nikada nije imao nekih dramatičnih problema - ispričao je Ivačković u intervjuu za novi Nedeljnik.

 

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom broju magazina Nedeljnik.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još