SULUDI ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA BIH

Hadžibajrić: Nigdje u svijetu se na tenderima ne uzima (samo) najniža cijena ponude, to uvjek znači najskuplji posao!

Hronika27.10.19, 09:14h

Hadžibajrić: Nigdje u svijetu se na tenderima ne uzima (samo) najniža cijena ponude, to uvjek znači najskuplji posao!
U posljednje četiri godine, naveo je Hadžibajrić, Općina Stari Grad je raskinula tri ugovora s firmama za izvođenje radova, jer te firme, pokazalo se, nisu bile sposobne da ispoštuju ugovor

 


Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić smatra da treba mijenjati Zakon o javnim nabavkama BiH, jer, nije prilagođen potrebama svih nivoa vlasti, a posebno je problematičan za lokalne zajednice.


Piše: Kanita Aliagić


Naime, Zakonom o se uređuje sistem javnih nabavki u BiH, utvrđuju pravila za postupke javnih nabavki, i to na način da se definišu prava, dužnosti, odgovornosti i pravna zaštita učesnika u postupku javne nabavke, te nadležnosti Agencije za javne nabavke BiH i Ureda za razmatranje žalbi BiH.


Postupak javne nabavke odnosi se na postupke nabavke robe, usluga ili radova koje sprovodi ugovorni organ ili sektorski ugovorni organ.


Međutim, načelnik Hadžibajrić smatra da je zadnja izmjena tog zakona, kojom bi trebala biti unapređena efikasnost postupka javnih nabavki, pogrešna, neprimjerena uvjetima i potrebama tržišta i ne odgovara zahtjevima.


- Nigdje u svijetu se na tenderima ne uzima samo najniža cijena ponude, nego ekonomski najpovoljnija ponuda - istakao je Hadžibajrić u izjavi za Fenu.


Ukoliko se određena firma, pojasnio je, pojavi na tenderu, konkursu, bilo da je to nabavka roba u pitanju, ili izvođenje radova, mora se u obzir uzeti više faktora kako bi se odlučili za najbolju ponudu.


Na primjer, ukoliko su u pitanju infrastrukturni radovi (niskogradnja, visokogradnja), mora se u obzir uzeti referenca firme koja aplicira na tenderu, šta su i kako su do sada radili, koliki je avans, kakva je njihova osposobljenost s mašinama, koliko radnika imaju, dali su svi prijavljeni i tek kraju je cijena.


Kada se sve to uzme u obzir, firma koja ima najviše bodova je ekonomski najbolja ponuda.


- Najniža cijena u principu znači na kraju najskuplji posao i mi smo se u to osvjedočili - naglasio je Hadžibajrić.


U posljednje četiri godine, naveo je, Općina je raskinula tri ugovora s firmama za izvođenje radova, jer te firme, pokazalo se, nisu bile sposobne da ispoštuju ugovor.


- Općina je zbog toga pretrpila brojne gubitke. Za ono što su odabrani izvođači uradili isplaćeni su, ali se plaća i ponovo provođenje tenderske procedure, čekanje, a vrijeme je najskuplje, i završetak radova je kasnio - kazao je Hadžibajrić, iako, dodao je, postoji i način pregovora.


Smatra da se svi problemi mogu izbjeći ili novim Zakonom o javnim nabavkama BiH, ili izmjenama i dopunama Zakona, koje bi bile prilagođene lokalnim zajednicama, odnosno, tržištu.


- Bez obzira da li je to općina, kanton, entitet, na svim nivoima vlasti kaskamo i to nam pravi smetnje - kazao je  Hadžibajrić.


Konkretno predlaže da u izmejnama  i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH, treba utvrditi tačne kriterije za odabir izvođača, prilikom prijema i pregleda dokumentacije, da Komisija sve neozbiljne ponude, bez obzira na cijenu bila ona najniža ili najviša, da se automatski odstrani, a da ostanu ozbiljne ponude, koje su vrijedne novca i vremena.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 8

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još