VIDEO/ Naučnici zbunjeni

Kriza na nebu u punom jeku: Nešto se čudno događa s pticama!

Nedjeljni magazin24.10.19, 11:30h

Kriza na nebu u punom jeku: Nešto se čudno događa s pticama!
Broj ptica pada na globalnoj razini, a rezultati istraživanja šokirali su naučnike i organizacije za očuvanje okoliša

 

Nebo se prazni, a to nije samo poetska slika - već činjenica, barem nebo u Sjevernoj Americi. Naime, broj ptica u SAD-u i Kanadi smanjio se za 29 posto od 1970., objavili su naučnici, ističući kako je tamo danas 2,9 milijardi manje ptica nego prije 50 godina.

 

Analiza objavljena u časopisu Science najopsežniji je i najambiciozniji pokušaj da se sazna što se događa s ptičjom populacijom. Rezultati su šokirali istraživače i organizacije za očuvanje okoliša te biljnih i životinjskih vrsta, piše The Times.

 

- Gledamo krizu koja je u punom jeku - rekao je David Yarnold, predsjednik i izvršni direktor Nacionalnog društva Audubon.

 

Stručnjaci već duže vrijeme znaju kako su neke vrste ptica postale osjetljive na izumiranje. No, nova studija, koja se temelji na širokom istraživanju s više od 500 vrsta, otkriva velike gubitke čak i među tradicionalno brojnim pticama kao što su crvendaći i vrapci.

 

Šta ubija ptice?

 

Uobičajene vrste ptica ključne su za ekosustave, suzbijanje štetočina, oprašivanje cvijeća, širenje sjemena i obnavljanje šuma. Kad ove ptice nestanu, njihova nekadašnja staništa ne ostaju ista.

 

- Ljudi brinu kad nestane orlovi ili druge vrste poznate zbog svoje veličine ili simbolike, no realno nestanak vrabaca ima veći utjecaj na okoliš, a zbog tog ne brinemo - rekla je Hillary Young, biologinja za očuvanje na Univerzitetu iz Kalifornije. Tim istraživača sa univerziteta, vladinih agencija i neprofitnih organizacija surađivao je na novom istraživanju koje je kombiniralo stare i nove metode brojanja ptica.

 

 

U novoj studiji, istraživači su se okrenuli tim istraživanjima kako bi procijenili populaciju 529 vrsta u razdoblju od 2006. do 2015. godine. Te procjene uključuju 76 posto svih vrsta ptica u Sjedinjenim Državama i Kanadi, ali predstavljaju gotovo cjelokupnu populaciju ptica. Zatim su istraživači koristili zapise o promatranju ptica kako bi procijenili populaciju svake vrste od 1970., najranije godine za koju postoje konkretni podaci. Dok su neke vrste rasle, ustanovili su istraživači, većina je opadala - često ogromnim brojem.

 

Među najteže pogođenim skupinama je vrsta vatroglavi kraljić, čiji je broj pao za 617 miliona, dok je populacija kosa manja za 440 miliona.

 

Slično se događa i u Europi

 

Doktor Rosenberg rekao je da je iznenađen raširenošću pada broja ptica. Europa doživljava sličan gubitak ptica, također među uobičajenim vrstama, rekao je dr. Gaston sa Sveučilišta u Exeteru. "Brojevi su općenito usporedivi", rekao je. Nova studija nije zamišljena kako bi se utvrdilo zašto ptice nestaju, ali rezultati - kao i ranija istraživanja - upućuju na neke vjerovatne krivce, rekao je dr. Rosenberg.

 

Naučnici vjeruju kako su ptice "desetkovane" gubitkom staništa ptica, što podrazumijeva isušivanje močvarnih područja, krčenja šuma i slično. Osim toga, moderna poljoprivreda i njeni pesticidi , osobito neonikotinoidi otežavaju pticama hranjenje i debljanje.

 

- Ptice premale tjelesne težine ne mogu dugo letjeti, ne mogu migrirati pa umiru - istaknuli su naučnici.

 

(Express.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još