šta je ikonu dovelo do očaja

Buran život Marilyn Monroe: Prisilno je bila u ludnici, silno je željela biti majka, ali je četiri puta gubila bebe...

Nedjeljni magazin22.10.19, 16:48h

Buran život Marilyn Monroe: Prisilno je bila u ludnici, silno je željela biti majka, ali je četiri puta gubila bebe...
Naime, nakon razvoda od Arthura Millera 1961., glumica je bila u groznom stanju. Toliko joj je bilo loše da ju je njen “krug bližnjih” odlučio staviti na liječenje za koje su se nadali da će joj pomoći

 

Iako su napisane brojne knjige i snimljeni filmovi o tome šta je ovu ikonu dovelo u očaj, posljednja od njih “The Killing of Marilyn Monroe” donosi neke nepoznate detalje i okolnosti koji su dovele do njene smrti, navodnog samoubistva. Riječ je o istrazi u 12 dijelova, prema kojoj je Marilyn smještena u ustanovu za mentalno poremećene, protiv njene volje.

 

Naime, nakon razvoda od Arthura Millera 1961., glumica je bila u groznom stanju. Toliko joj je bilo loše da ju je njen “krug bližnjih” odlučio staviti na liječenje za koje su se nadali da će joj pomoći. 

 

Situacija s razvodom bila je zapravo samo kulminacija onog što je Marilyn najviše progonilo, osjećaj usamljenosti i nemogućnost ostvarenja ljubavne priče o kojoj je jedino cijeli život sanjala. To joj je navodno bilo važnije od bilo kakvog novca i slave, a nadala se da će joj oni pomoći u ostvarenju toga, iako je stvarnost pokazala totalno suprotno.


Njena majka Gladys Pearl Baker Monroe je već iza sebe imala dva propala braka: u prvom je dobila dvoje djece koju je njen bivši muž oteo nakon razvoda, a drugi je funkcionirao tek osam mjeseci. Majka joj je bila mentalno nestabilna i siromašna pa je nije mogla uzdržavati, a htjela ju je prepustiti baki, no na kraju ju je dala zamjenskim roditeljima.

 

Kad je imala sedam godina njena majka je kupila kuću, ali nekoliko mjeseci nakon zajedničkog useljenja doživjela je nervni slom te završila u ludnici gdje joj je dijagnosticirana šizofrenija. Njen ujak potom se objesio nakon izlaska iz mentalne bolnice, a isto je u stanju depresije uradio i njen pradjed, pa je starateljstvo opet pripalo državi.

 

Ostatak pročitajte ovdje

 

(Azra, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!