Vodit će manjinsku vladu

Kanadski premijer Justin Trudeau osvaja drugi mandat

Front22.10.19, 07:58h

Kanadski premijer Justin Trudeau osvaja drugi mandat
Ako se projekcije potvrde, Trudeau će osvojiti drugi mandat unatoč mnogim skandalima koji su obilježili njegovu četverogodišnju vladavinu

 

Kanadski liberali Justina Trudeaua na dobrom su putu da odnesu pobjedu na parlamentarnim izborima, ali će premijer na odlasku voditi manjinsku vladu, pokazuju sve televizijske procjene u ponedjeljak navečer, javlja Hina.

 

Kanadske mreže nisu predvidjele razmjere pobjede Justina Trudeaua (47) u utrci s konzervativcima Andrewa Scheera (40). Po zadnjim anketama te su dvije stranke izjednačene, prenosi Al Jazeera Balkans.

 

Ako se projekcije potvrde, Trudeau će osvojiti drugi mandat unatoč mnogim skandalima koji su obilježili njegovu četverogodišnju vladavinu.

 

No iz ovih izbora izlazi oslabljen i morat će zatražiti potporu neke manje stranke u Zastupničkom domu kako bi mogao ostati na vlasti. U trenutku raspuštanja sadašnjeg doma liberali su imali apsolutnu većinu glasova, 177 od 338.

 

Tako bi liberalni čelnik već u utorak mogao početi razgovore s manjim strankama radi formiranja koalicije.

 

Trudeau bi mogao koalirati s Novom demokratskom strankom (NPD, ljevica) Jagmeeta Singha, jednom od otkrića ovih izbora ili s Kvebečkim blokom, strankom pristaša neovisnosti koju vodi drugo otkriće ovih izbora Yves-Francois Blanchet.

 

Ta stranka ima kandidate samo u "Lijepoj pokrajini", ali ona sama ima gotovo četvrtinu zastupnika u Ottawi (78) i Blok je ondje bacao klipove pod noge liberala.

 

Još se ne zna kolika je bila izlaznost na izborima. Oko 4,7 miliona birača glasovalo je prijevremeno, od petka do ponedjeljka prošlog tjedna, što je znatan porast u odnosu na 2015.

 

Liberalni čelnik završava svoj mandat oslabljen zbog nekoliko skandala. Popularnost mu je pala nakon otkrića da se politika upletala u sudski postupak, a objavljivanje fotografija na kojima se maskirao u crnca ("blackface") u jeku izborne kampanje narušilo mu je ugled.

 

Tokom čitave kampanje isticao je svoja postignuća: čvrsto gospodarstvo, legalizaciju marihuane, uvođenje poreza na ugljikov dioksid, prihvat desetaka hiljada sirijskih izbjeglica te potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini s Europom, Sjedinjenim Državama i Meksikom.

 

Njegov protukanidat Scheer obećavao je povratak proračunskoj ravnoteži i smanjenje poreza, s jednostavnim ciljem: vratiti novac u džepove Kanađana.

 

Konzervativac koji se zauzima za katoličke vrijednosti pokušao si je popraviti ugled koji je narušio redovitim napadima na Trudeaua.

 

Kanadski izborni sustav predviđa da premijer na odlasku može ostati na dužnosti čak i ako njegova stranka ne osvoji većinu mjesta u parlamentu, sve dok ima većinu tokom glasovanja o povjerenju u Zastupničkom domu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!