Video/ Najavljeno i reduciranje hrane

Kad pomislite da ne može gore: Migrantski kamp na Vučjaku od jutros bez pitke vode

Hronika21.10.19, 17:41h

Kad pomislite da ne može gore: Migrantski kamp na Vučjaku od jutros bez pitke vode
Migranti, njih više od 700, zatečeni su promjenama i ogorčeni. U jednom danu ostali su bez vode, uz najavu da će im i hrana biti reducirana

 

Suhe slavine, smeće posvuda, na stotine migranata u redu za doručak – jutrošnja je slika s Vučjaka. Naredni i vjerovatno posljednji kuhani obrok podijeljen im je za ručak, jer od sutra kuhinja Crvenog križa prestaje s radom. Iako više neće biti fizički prisutni na ovoj lokaciji, humana misija koju obavljaju nalaže im da ljude u nevolji ne mogu ostaviti gladne i žedne.  

 

- Mi ćemo u svakom slučaju svakodnevno u narednom periodu donositi dnevne obroke, znači tri obroka sa vodom migrantima, podijeliti im na ovoj lokaciji dok oni budu prisutni jer vjerovatno će njih u narednom periodu natjerati i problemi na Vučjaku da siđu u sam grad Bihać – kazao je sekretar Crvenog križa Grada Bihaća Selam Midžić

 

Migranti, njih više od 700, zatečeni su promjenama i ogorčeni. U jednom danu ostali su bez vode, uz najavu da će im i hrana biti reducirana.

 

- Sad je situacija veoma loša, nema vode. I prije je bila loša, a sada je, bez vode, još teža. Jedan mjesec mi nemamo doktora - rekao je migrant iz Irana.

 

Bez hrane i vode na Vučjaku više neće moći. Ionako teška epidemiološka situacija, prijeti da eskalira s humanitarnog aspekta. Na Vučjaku za sada jedino funkcionira odvoz smeća, međutim pitanje je koliko dugo će i Komrad biti prisutan na ovoj lokaciji. Kratko rečeno, u situaciji su iz koje se za sada ne vidi izlaz. Preko granice teško da mogu kao i do grada, u čemu ih nastoji spriječiti policija.

 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!