Pomoć onima koji nisu izabrali 'prava' zanimanja

Konaković: Ovo je jedan od najefikasnijih modela rješavanja problema nezaposlenih

Front20.10.19, 19:38h

Konaković: Ovo je jedan od najefikasnijih modela rješavanja problema nezaposlenih
Otvoren je konkurs za edukaciju, doedukaciju i certificiranje kandidata sa biroa za zapošljavanje iz cijele države

 

Vlada Kantona Sarajevo i Skupština KS podržali su projektne edukacije i dokvalifikacije usvajanjem Zakona o obrazovanju odraslih 2017. godine, a koji je iznjedrio desetine novih obrazovnih ustanova.

 

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković je podsjetio da su te obrazovne ustanove registrovane po svim standardima i propisima, i vrše uslugu prekvalifikacije osoba koje nisu "odabrale" prava zanimanja.

 

"To je jedan od najefikasnijih modela rješavanja problema nezaposlenih. Posebno je dobar što smo otvorili vrata da se ljudi iz privrede, realnog sektora, direktno uključe i sami sebi proizvode snagu koju sutra treba da zaposle", kazao je predsjedavajući Skupštine KS.

 

Najbolji koncept, naglasio je, jeste edukacija za poznatog poslodavca u kome on, pod nadzorom Ministarstva obrazovanja i usvojenim kriterijima, vrši edukaciju potrebnog kadra i bira ljude koji će za njega raditi.

 

Model edukacije i prekvalifikacije je otpočela i najveća hotelska grupacija u BiH "Europe Group Sarajevo".

 

Otvoren je konkurs za edukaciju, doedukaciju i certificiranje kandidata sa biroa za zapošljavanje iz cijele države.

 

Edukaciju će izvoditi stručni i iskusni menadžeri, te eminentni profesori iz hotelsko-ugostiteljske oblasti iz BiH i regiona.

 

Generalni direktor Europe Group Rasim Bajrović smatra da obrazovanje u Bosni i Hercegovini i regiji ne prati dovoljno zahtjeve tržišta rada, ekonomije, te da mladi nailaze na prepreke u zapošljavanju.

 

Posjedovanje potrebnih znanja, vještina, kompetencija koje poslodavci traže, ističe on, preduvjet su za zapošljavanje.

 

Osim edukacije, Bajrović ističe da će kandidatima koji pokažu interes i uspješno završe edukaciju, omogućiti im i sticanje prvog radnog iskustva, odnosno prijem u stalni radni odnos.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još