12. dan od ubistva Lane Bijedić

Šta su juče do dva sata iza ponoći radili forenzičari u Ljubuškom i šta je luminolski test?

Hronika19.10.19, 11:21h

Šta su juče do dva sata iza ponoći radili forenzičari u Ljubuškom i šta je luminolski test?
Iako je ovaj muškarac tri puta bio saslušavan u svojstvu svjedoka, on se nije mogao dovesti ni u kakvu vezu s ovim slučajem

 

Iako je od stravičnog ubistva Lane Bijedić (19) iz Mostara prošlo 12 dana i ne naziru se konkretni pomaci u istrazi, ipak u Sektoru kriminalističke policije MUP Zapadnohercegovačkog kantona i Tužilaštva ZHK, koji vode ovaj slučaj, intenzivno rade na njegovom rasvjetljavanju.

 

Dok se čekaju rezultati brojnih vještačenja tragova izuzetih s lica mjesta te tijela ubijene djevojke, juče su sve do dva sata poslije ponoći policijski istražioci u Ljubuškom, uz pomoć forenzičara, češljali dva automobila, “fiat” i BMW.

 

Radi se o automobilima koji pripadaju jednom Čapljincu, a koji je na dan ubistva imao saobraćajnu nesreću blizu mjesta pronalaska tijela.

 

automobil-lana-bijedicFoto: Večernji list

 

Policiji je bilo sumnjivo to što je odmah nakon nesreće slupani automobil zamijenio drugim. Kako saznaje Avaz od izvor bliskih istrazi, automobili su pregledani i uz pomoć luminolskog testa, koji se primjenjuje kada se radi o nevidljivim tragovima krvi, odnosno onim koji su nevidljivi oku i koje se provodi u mraku, odnosno zamračenoj prostoriji.

 

Iako je ovaj muškarac tri puta bio saslušavan u svojstvu svjedoka, on se nije mogao dovesti ni u kakvu vezu s ovim slučajem.

 

U policiji, takođe, čekaju na rezultate vještačenja Laninog laptopa, bilješki koje su nađene, te drugih stvari, a posebna enigma je njen telefon, koji je poslan na otključavanje u policijske agencije van BiH.

 

Takođe, provjeravaju se sve informacije koje su policiji, na njihov, kao i poziv Tužilaštva ZHK, dostavili građani, a danima se pregledavaju snimci videonadzora izuzeti s brojnih objekata.

 

Iz Tužilaštva ZHK ponovili su da sve policijske agencije u BiH koje su uključene u ovaj slučaj ulažu maksimalne napore da se riješi ovaj slučaj.

 

Tijelo Lane Bijedić je, podsjećanja radi, nađeno u nedjelju, 6. oktobra, u rijeci Studenčici u Studencima kod Ljubuškog.

 

Dekanesa na bolovanju

 

Lanina majka Nina Bijedić, dekanesa Fakulteta informacijskih tehnologija (FIT) Univerziteta “Džemal Bijedić”, na bolovanju je, potvrđeno je za Avaz iz ove visokoškolske ustanove.

 

Uz ogromno saosjećanje s njenim bolom i tugom, izrazili su nadu da će se ova uvažena profesorka uskoro vratiti svojim obavezama.

 

Pojedini mediji su, podsjećanja radi, objavili informaciju da je Bijedić nakon smrti kćerke napustila Mostar i odselila za Beograd. Ona je u tom gradu rođena, tu se školovala i u Beogradu joj žive majka i brat.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!