FILMSKI CENTAR SARAJEVO NASTAVLJA VELIKI PROJEKAT

Akcija 'Sačuvaj filmsko blago BiH': Digitalizirano šest klasika bh. filma

Kultura18.10.19, 13:25h

Akcija 'Sačuvaj filmsko blago BiH': Digitalizirano šest klasika bh. filma
Filmovi koji se trenutno digizaliziraju predstavljaju dio prošlosti bh. ali i nekadašnje jugoslavenske kinematografije

 

 

Filmski centar Sarajevo, kao vlasnik najvećeg kataloga domaćih filmskih sadržaja u BiH, nastavlja proces digitalizacije klasika bh filma, a u okviru svoje akcije „Sačuvaj filmsko blago BiH“. Tako je u novom ciklusu digitalizacije započeta i nalazi se u završnoj fazi obrada šest klasika bh filma. 


Filmovi koji se trenutno digizaliziraju predstavljaju dio prošlosti bh. ali i nekadašnje jugoslavenske kinematografije, ali su i naslovi koji imaju veliki fimski i kulturološki značaj za čitavu zajednicu, a prije procesa digitalizacije bili su u vrlo lošem tehničkom stanju.


O ovoj fazi proces digitalizacije obuhvata sljedeće dugometražne igrane filmove:


1. Kapi, kapi, ratnici (1962), režija: Živojin Pavlović, Marko Babac i Kokan Rakonjac
Jedan od filmova  koji se smatra začetkom „crnog talasa“ u čitavoj  jugoslavenskoj kinematografiji. Radi se crno-bijelom omnimus filmu koji kroz radikalan vizuelno-scenski postupak propituje tadašnju socijalističku prošlost i realnost. U filmu glavne uloge igraju: Janez Vrhovec, Dušan Janičijević, Snežana Lukić, Stole Aranđelović i drugi. Film je producirala Sutjeska film.


2. Ram za sliku moje drage (1968), režija: Mirza Idrizović
Debitanski igrani film Mirze Idrizovića nastao po zajedničkom scenariju samog reditelja i pisca Duška Trifunovića o odrastanju i dječijim traganjima po lavirintu svijeta odraslih. Film je, pod očitim utjecajem francuskog novog talasa, imao izrazito modernistički filmski jezik, a u tematskom smislu predstavlja uvod u magični periferijski svijet Sarajeva kakav ponajbolje pamtimo iz kultnog filma tandema Sidran-Kusturica „Sječaš li se Dolly Bell“.  Glavne uloge u filmu igraju: Zoran Radmilović, Dušica Zegarac, Pavle Vujisić, Zaim Muzaferija i drugi. Muziku za film komponovao je Kornelije Kovač. Producent filma bio je „Studio film“.

 

fcs-ram-za-sliku-moje-drage


3. Mali vojnici (1968), režija: Bata Čengić
„Mali vojnici“  - čuveni film Bate Čengića koji je svoju premijeru trebao imati u takmičarskom programu filmskog festivala u Cannesu 1968., ali je, zbog političkih previranja i studentskih demostracija, te godine otkazan. Film je surova priča o plavokosom dječaku njemačkih korijena izvrgnutom torturi u jednom od sirotišta nakon Drugog svjetskog rata, te se danas smatra jednim od najboljih filmova „crnog talasa“ ex-ju kinematografije. Scenarij za film pisao je veliki pisac Mirko Kovač, dok su u filmu igrali: Stole Aranđelović, Mija Aleksić, Zaim Muzaferija, Marija Tocinovska. Producent filma je Bosna film.

 

fcs-mali-vojnici


4. Dan duži od godine (1971), režija: Tori Janković
Film inspiriran istinitim događajima nakon zemljotresa u Banjoj Luci, kada je oko 200 zatvorenika kazneno-popravnog doma pušteno na slobodu kako bi pomogli u velikoj akciji spašavanja i zbrinjavanja ugroženog stanovništva. Glavnu ulogu u filmu igrao je veliki glumac Adem Čejvan, a tu su bili još: Boro Begović, Dragomir Bojanić Gidra, Ljuba Tadić, Zaim Muzaferija, Pavle Vujisić  i drugi. Djelo je u produkciji Studio filma režirao srbijanski reditelj Tori Janković.

 

fcs-dan-duzi-od-godine


5. Ljubav i bijes (1978), režija: Bakir Tanović
Film je tragična povijesna ljubavna priča o bogatom srpskom trgovcu u Sarajevu Simeonu, koji ženi kćer pekara Gvozde, ali nakon povratka sa jednog od trgovačkih karavana vidi kako je prelijepa djevojka oboljela od „bijesa“. Ovaj film bogate produkcije, u kojem su korišteni specijalni efekti, smatran je našom verzijom čuvenog Williama Friedkina „Exorcist“ (1973). Film je ostao zapamćen i po prvoj velikoj ulozi Merime Isaković, koja će nakon toga postati velika zvijezda bosanske i ex-ju kinematografije. Pored nje u filmu još igraju: Dragomir Bojanić Gidra, Viktor Starčić, Miloš Štrljić, Adem Čejvan. Producent filma bila je „Sutjeska film“. 

 

fcs-ljubav-i-bijes


6. Miris dunja (1982), režija Mirza Idrizović
Ratna drama iz vremena okupacije Sarajevu u Drugom svjetskom ratu za koji su scenarij pisali reditelj Idrizović i čuveni Zuko Džumhur. Film se pamti po sjajnoj atmosferi u filmu o svijetu prevrtljive ali i prkosne sarajevske čaršije u teškim vremenima rata, te po jednoj od prvih velikih uloga Mustafe Nadarevića. U filmu su igrali još: Ljiljana Blagojević, Pavle Vujsić, Nada Đurevska, Ifran Mensur, Semka Sokolović  Bertok, Špela Rozin i mnogi drugi veliki glumci tog vremena. Film je dobio više domaćih i međunarodnih filmskih nagrada, a bio je nominiran za „Zlatnu  nagradu“ na tada prestižnom filmskom festivalu u Moskvi. Producent filma je bila „Sutjeska film“.

 

fcs-miris-dunja


U narednom periodu Filmski centar Sarajevo planira da, putem specijalnih kino projekcija i prikazavanja sa partnerskim tv stanicama, prezentira digitalizirane kopije široj javnosti u BiH.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!