poslao zahtjev rukovodstvu općine

Ko je Vojin Pavlović, čovjek koji traži postavljanje biste Handkea u Srebrenici, a veliča Ratka Mladića?

Hronika17.10.19, 16:13h

Ko je Vojin Pavlović, čovjek koji traži postavljanje biste Handkea u Srebrenici, a veliča Ratka Mladića?
Udruženje "Istočna alternativa“, ostat će zapamćeno i po lijepljenju plakata sa slikom Vladimira Putina prije dženaze u Potočarima, kako bi se poslala poruka svima koji dolaze na obilježavanje godišnjice genocida. Zbog toga je Pavloviću i suđeno u Srebrenici, jer je nedozvoljeno lijepio plakate

 

Predsjednik Udruženja građana "Istočna alternativa" Vojin Pavlović poslao je zahtjev rukovodstvu Općine Srebrenica za pronalaženje i odobravanje lokacije u centru tog grada gdje bi se, prema Pavlovićevoj zamisli, trebala podići spomen-bista kontroverznom austrijskom piscu Peteru Handkeu, ovogodišnjem dobitniku Nobelove nagrade za književnost - piše Faktor

 

U pismenom zahtjevu koji je lider "Istočne alternative" danas predao načelniku Srebrenice i predsjedniku Skupštine Opštine, između ostalog, navodi se da je Handke "zaslužan za dokazivanje istine o ratu na teritoriji Srbije i BiH", te da su njegove zasluge "nemjerljive u borbi za pravdu i istinu".

 

- "Istočna alternativa" vas poziva na izdavanje saglasnosti podizanja spomen-biste čovjeku koji je osvojio Nobelovu nagradu i predstavlja Srbe u dokazivanju istine o ratu u BiH, kao i tome da nije bilo genocida na prostoru Srebrenice. Obavezujemo se da ćemo finansirati uređenje zemljišta koje će se dovesti u namjenu postavljanja spomen-biste - navodi se u Pavlovićevom zahtjevu. 

 

Ovo udruženje, podsjećanja radi u Srebrenici je otvorilo svoju kancelariju u junu 2016. godine.  Vojin Pavlović je tada poručio da je njihov cilj "borba za dokazivanje istine o velikom srpskom stradanju na ovom području“.  On je tada pozvao sva udruženja iz RS, da pruže podršku Mladenu Grujičiću koji je bio kandidat za načelnika Srebrenice.

 

Vojina Pavlovića odlično poznaju Bošnjaci Podrinja, jer je godinama bio odbornik SRS Vojislav Šešelj u Skupštini općine Bratunac.

 

Udruženje "Istočna alternativa“, ostat će zapamćeno i po lijepljenju plakata sa slikom Vladimira Putina prije dženaze u Potočarima, kako bi se poslala poruka svima koji dolaze na obilježavanje godišnjice genocida. Zbog toga je Pavloviću i suđeno u Srebrenici, jer je nedozvoljeno lijepio plakate.   

 

Nekoliko godina prije, tačnije 2011. Vojin Pavlović je izbačen kao odbornik sa sjednice Skupštine općine u Bratuncu jer je donio sliku zločinca Ratka Mladića, koju je stavio na sto ispred sebe i nije je želio skloniti. Zbog toga je sjednica prekinuta, te je nastavljena naknadno.

 

(Faktor, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 44

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još