Kompromis ili paraliza

Ništa od nove većine u Parlamentu BiH: Stvar je zapela kod ANP-a. I da SDS i PDP uspiju u matematičkim kalkulacijama, opet...

Front17.10.19, 10:02h

Ništa od nove većine u Parlamentu BiH: Stvar je zapela kod ANP-a. I da SDS i PDP uspiju u matematičkim kalkulacijama, opet...
Morat će se naći neka kompromisna rješenja ili će se paraliza pretvoriti u stalno stanje što je najgore za građane Bosne i Hercegovine, dodao je Barbarić

 

Dražen Barbarić, politički analitičar iz Mostara, kazao je za N1 da ne očekuje formiranje nove većine u Parlamentu Bosne i Hercegovine naglasivši da u ovom trenutku ne vidi niti jednog relevantnog političkog aktera iz Republike Srpske koji bi bio spreman iznijeti se s najvećom preprekom za formiranje nove vlasti - ANP i nastavak NATO puta.

 

Prema njegovom mišljenju, ne postoji politička opcija iz ovog bosanskohercegovačkog entiteta - spremna da pristane na takvu vrstu uvjetovanja.

 

''PDP i SDS i da uspiju tim matematičkim kalkulacijama, ja ne vidim kako bi prošao onaj ključni argument uvjetovanja ANP-om s obzirom da je to sada najveća prepreka u formiranju vlasti. Kvote su manje-više raspoređene i stvar je zapela kod ANP-a. Međutim, ukoliko SNSD odbija takvu poziciju koja se nameće kao ultimativni kriterij za formiranje vlasti. Ne vidim kako bi bilo koja druga opcija iz Republike Srpske pripala na takvu vrstu uvjetovanja. Ne vidim kako bi se moglo vjerodostojno zadržati političke aktere koji su osobno taj isti ANP u prethodnom mandatu Vijeća ministara povlačili s dnevnog reda. Ne vidim niti jednog relevantnog političkog aktera iz Republike Srpske koja bi na to pristala'', ocijenio je on u razgovoru s Minelom Jašar Opardija.

 

Trenutno stanje u BiH nazvao je ''paralizom političkog sustava''.

 

''To je završena stvar, stvari su potpisane, neke ruke su se bile poklopile, fotografije ovjekovječile. Dakle, nema se tu šta za debatirati, za dogovarati, treba neke stvari prelomiti preko koljena. Morat će se naći neka kompromisna rješenja ili će se paraliza pretvoriti u stalno stanje što je najgore za građane Bosne i Hercegovine'', dodao je gost Novog dana.

 

Da li je političkim liderima stalo do naroda?

 

''To je zapravo pitanje za same vrhove, lidere političkih stranaka. Da je nekom stalo do mene? Uvijek postoji, politički spektar je toliko šarolik i nikad se ne može građanima u smislu prozirnih alternativa, uvijek birate iste pa vam ti isti isporučuju ovo što živite. Kroz prethodne izborne cikluse prošla je svita najrazličitijih likova. Građani su uvijek imali mogućnost alternativa. Tako da, ja tu krivicu uvijek svaljivao na građane odnosno birače. Valjda je moguće pronaći nekog ko će vjerodostojno predstavljati. Mislim da je krivnja obostrana i da je podjednaka odgovornost'', potcrtao je Barbarić.

 

(N1, DEPO PORTAL, BIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!