SITUACIJA ĆE ESKALIRATI

Povlače volontere sa Vučjaka, prijeti katastrofa po pitanju migrantske krize

Hronika16.10.19, 20:40h

Povlače volontere sa Vučjaka, prijeti katastrofa po pitanju migrantske krize
Sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Bihać Selam Midžić navodi kako je situacija jako teška i da nedostaje šatora

 

Crveni krst USK naložio je juče povlačenje svih volontera ove nevladine organizacije s lokaliteta Vučjak, gdje se nalazi privremeni kamp za migrante.

 

Predsjednik ove organizacije Husein Kličić obrazložio je to strahom za njihovu bezbjednost s obzirom na veliki broj migranata koje je policija iz Bihaća i njegove okoline dovela na ovaj lokalitet.

 

Prema procjenama, sada na Vučjaku boravi oko 1.800 migranata, što je znatno veći broj od trenutnog smještajnog kapaciteta.

 

"S obzirom na aktuelna dešavanja i najavu gradskih vlasti da će prestati finansirati ovaj kamp, izgledna je humanitarna katastrofa. Apelujemo na sve aktere u zemlji da se to izbjegne i zaštite ljudski životi. Bliži se zimski period i ovaj kamp, koji je u stvari šatorsko naselje, ne može opstati", istakao je Kličić.

 

Prema njegovim riječima, Crveni krst USK nema dovoljno smještajnih kapaciteta da prihvati ovoliki broj migranata niti je u mogućnosti da za njih obezbijedi adekvatnu ishranu.

 

Sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Bihać Selam Midžić navodi kako je situacija jako teška i da nedostaje šatora.

 

"Ako se realizira ono što je rekao gradonačelnik Fazlić, ako se obustavi voda i ako ne bude hrane, migranti će sasvim sigurno ponovo krenuti u grad. Biće ih nemoguće zadržati na ovom mjestu", kazao je Midžić.

 

Portparol policije USK Ale Šiljdedić također smatra kako bi bilo nemoguće zaustaviti toliki broj ljudi ukoliko oni odluče da napuste kamp.

 

"U tome bismo teško uspjeli i da imamo znatno veći broj policajaca nego što nam je trenutno na raspolaganju", kazao je Šiljdedić.

 

Podsjećamo da pripadnici MUP-a USK provode ovih dana akciju dislociranja  migranata koji nemaju legalan smještaj u gradskom središtu Bihaća u prihvatni centar Vučjak, a tokom akcije tamo ih je već odvedeno preko 1.000.

 

(NN, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/MR)Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još