u policiji ispričao jezivu priču

Iz jednog 'selfija' saznao sve o njoj: Seksualno zlostavljao pjevačicu, kroz 'odraz u njenim očima' otkrio gdje se nalazi

Hronika11.10.19, 10:17h

Iz jednog 'selfija' saznao sve o njoj: Seksualno zlostavljao pjevačicu, kroz 'odraz u njenim očima' otkrio gdje se nalazi
U policiji je otkrio da je zumirao oči na "selfiju" koji je pjevačica objavila na jednoj društvenoj mreži te zatim pomoću Google Street Viewa identificirao na kojoj se željezničkoj postaji fotografirala

 

 


Jedna od negativnih strana društvenih mreža o kojoj mnogi ne često ne razmišljaju su tzv. stalkeri. Mnogim korisnicima koji svoje profile pune često novim sadržajima o mjestima koja posjećuju, događajima kojima prisustvuju i svemu ostalom sigurno rijetko padne na pamet da tako serviraju na pladnju važne informacije koje stalkeri mogu iskoristiti i ozbiljno ugroziti privatnost korisnika, ali čak i sigurnost.


Koliko daleko stalkeri mogu ići najbolje svjedoči jeziva priča o 26-godišnjaku iz Japana koji je jednu mladu pop pjevačicu pronašao pomoću odraza u njezinim očima. Zbog uhođenja, ali i seksualnog zlostavljanja policija je protiv muškarca ponijela i kaznenu prijavu.


Prilikom saslušanja, Hibiki Sato policiji je otkrio da je zumirao oči na "selfiju" koji je pjevačica objavila na jednoj društvenoj mreži te zatim pomoću Google Street Viewa identificirao na kojoj se željezničkoj postaji fotografirala. Potom je otišao tamo i čekao djevojku sve dok se nije pojavila, a onda ju je pratio do njezinog doma, prenosi BBC.


Također je rekao da je proučavao videozapise koje je djevojka snimala u svom stanu, analizirajući detalje poput zavjesa i smjera iz kojeg dolazi prirodna svjetlost kroz prozor kako bi pokušao odrediti na kojem katu živi.


 Sve to radio je, prema onome što je rekao policiji, jer je veliki obožavatelj 21-godišnje zvijezde. Ovaj događaj koji se zbio početkom rujna pokrenuo je u javnosti rasprave o opasnosti uhođenja na internetu.


- Fotografije koje su objavljene u visokoj i kvalitetnog rezoluciji omogućavaju identifikaciju više detalja koji mogu pomoći pri geografskom lociranju osoba. Što je više podataka, veća je vjerojatnost da se ppomoću usluga poput Google Street Viewa pronađe lokacija na kojoj je fotografija napravljena - upozorava Eliot Higgins, utemeljitelj neovisnog međunarodnog udruženja istraživača Bellingcat, koje je pionir u istraživanju online tehnika pretrage.


Potvrđuje to i Shuichiro Hoshi, profesor na Sveučilištu Tokyo Metropolitan i stručnjak za rizike na društvenim medijima. Poboljšana kvaliteta slike na kamerama pametnih telefona povećava rizik od „neočekivanog curenja privatnih informacija“, tvrdi on.

 

(Večernji.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!