Zbog lošeg standarda radnika

Poslanici SDP-a BiH zahtijevaju povećanje minimalne plate: 'Tek onda ćemo podržati smanjenje poreza i doprinosa'

Front09.10.19, 11:56h

Poslanici SDP-a BiH zahtijevaju povećanje minimalne plate: 'Tek onda ćemo podržati smanjenje poreza i doprinosa'
Stav SDP-a je da će podržati smanjenje poreza i doprinosa, ali pod uslovom da istovremeno usvoji i njihov zakon o minimalnoj plaći

 

Klub poslanika Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH uputio je u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o minimalnoj plaći jer smatra da se uštede od smanjenja doprinosa, koje je predložila Vlada FBiH, neće usmjeriti na povećanje plaća radnika.

 

Potvrđeno je to na današnjoj pres-konferenciji ovog Kluba, održanoj uoči zasjedanja Predstavničkog doma Parlamenta na kojem se trebaju razmatrati Vladini prijedlozi zakona o doprinosima i porezu na dohodak.

 

Stav SDP-a je da će podržati smanjenje poreza i doprinosa, ali pod uslovom da istovremeno usvoji i njihov zakon o minimalnoj plaći.

 

Minimalna plaća trenutno iznosi 45 posto od prosječne, a SDP predlaže za deset posto povećanje u narednoj godini tako da omjer dostigne 55 posto, potom u 2020. godini 60 posto, a nakon tog perioda, usklađivanje prema rastu troškova života u Federaciji BiH.

 

- Radnički standard je loš, a iz BiH ne odlaze samo oni koji nemaju posao već i oni koji imaju ali ne mogu izdržavati sebe i svoju porodicu. Svako mora i treba da živi od svog rada. Ljudi ne mogu s aktuelnim platama da žive normalan život. Nemoguće je s minimalnom plaćom živjeti u BiH. Danas poslodavac može isplatiti plaću od 100 KM jer su prestali važiti kolektivni ugovori - naglasio je šef Kluba SDP-a BiH Damir Mašić.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još