Aljoša Čampara optužuje

Vlada je nezakonito prebacila 325.000 KM Konakoviću u tekuću rezervu, očito mu je jedini cilj izbjeći javne pozive

Front03.10.19, 12:48h

Vlada je nezakonito prebacila 325.000 KM Konakoviću u tekuću rezervu, očito mu je jedini cilj izbjeći javne pozive
Poređenja radi, član Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH ili federalni premijer imaju tri-četiri puta manju tekuću rezervu. Neozbiljno i sramotno je da lokalni funkcioneri imaju takvu poziciju. A očigledno je i da te stotine i stotine hiljada maraka koriste netransparentno, navodi Čampara

 

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara izjavio je danas da je još u julu pokrenuo pitanje enormnog povećanja tekuće rezerve u kabinetu predsjedavajućeg Skupštine Elmedina Konakovića, sa 30.000 KM koliko je imala Ana Babić u prošlom mandatu, na 200.000 KM koliko je po Rebalansu budžeta dobio Konaković.

 

- Ali čak ni to nije sve, jer Vlada KS je nastavila da prebacuje sredstva Konakoviću u tekuću rezervu, nizom svojih odluka, čiji je ukupni iznos 325.000 KM. Sve odluke je potpisao premijer Edin Forto, po naredbi Konakovića – navodi Čampara, saopćeno je iz SDA.

 

Dodaje da na pitanje koje je opravdanje zašto se to radi, nije dobio nikakav odgovor od Ministarstva finansija.

 

- Poređenja radi, član Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH ili federalni premijer imaju tri-četiri puta manju tekuću rezervu. Neozbiljno i sramotno je da lokalni funkcioneri imaju takvu poziciju. A očigledno je i da te stotine i stotine hiljada maraka koriste netransparentno - navodi Čampara.

 

Napominje da se, po članu 10. Zakona o izvršenju budžeta KS, sredstva tekuće rezerve planirana u Budžetu koriste za nepredviđene namjene za koje u budžetu nisu planirana sredstva ili za namjene za koje se tokom godine pokaže da za njih nisu utvrđena dovoljna sredstva jer ih pri planiranju Budžeta nije bilo moguće predvidjeti.

 

Čampara navodi da suština sredstava tekuće rezerve jeste da se dijele bez javnog poziva, i to za hitne i nepredviđene situacije.

 

- Kada pogledate način na koji Konaković dijeli te novce (poput slučaja 60.000 KM za Zukorlićevu BANU), vidite da je to protivno zakonskom opisu tekuće rezerve. Ako udruženjima treba podrška, to treba raditi u skladu sa zakonom, kroz redovno budžetiranje, a ne ovako – nasiljem nad zakonskim okvirom. Skoro sve vrste namjena koje Konaković pokriva tekućom rezervom mogu biti pokrivene redovnim budžetiranjem, ali očigledno mu je jedini cilj po svaku cijenu izbjeći javne pozive i transparentnost – navodi Čampara, saopćeno je iz SDA.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još