Prema novinaru se odnosili kao prema 'životinji koju treba žrtvovati'

Tajne snimke ubistva Khashoggija otkrivaju stravične detalje, traju 45 minuta: 'Pusti ga da reže!'

Hronika03.10.19, 11:04h

Tajne snimke ubistva Khashoggija otkrivaju stravične detalje, traju 45 minuta: 'Pusti ga da reže!'
Ujutro 2. oktobra prošle godine saudijski konzulat u Istanbulu pripremao se za neobičan događaj. Kancelarija generalnog konzula prekrivena je plastičnim folijama, a lokalni turski zaposlenici dobili su slobodan dan

 

BBC je emitirao istraživački specijal o slučaju ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, koje je potreslo svijet prije godinu dana.

 

Novinari BBC-ja razgovarali su s dvjema pravnicama, jednima od rijetkih kojima su turske vlasti dozvolile preslušati te zastrašujuće snimke.

 

Istraga koju je pripremila Jane Corbin emitirana je u okviru informativnog TV magazina "Panorama".

 

O zastrašujućim detaljima ubistva govore Agnes Callamard, specijalna istražiteljica Ujedinjenih naroda za vansudska pogubljenja, i barunica Helena Kennedy, britanska advokatica. Njih dvije bile su dio tima koji je preslušao turske snimke na poziv Callamard, prenosi Al Jazzera Balkans.

 

Čekanje žrtve

 

Ujutro 2. oktobra prošle godine saudijski konzulat u Istanbulu pripremao se za neobičan događaj. Kancelarija generalnog konzula prekrivena je plastičnim folijama, a lokalni turski zaposlenici dobili su slobodan dan.

 

Tog jutra Khashoggi je primio poziv da dođe u konzulat po dokumente koji su mu trebali za sklapanje braka sa zaručnicom Hatice Cengiz, inače turskog porijekla.

 

Usporedo s pozivom koji je upućen Khashoggiju, u konzulatu su se događale mnoge stvari. Tim za atentat pripremao je oružje, čekajući da se baci na svoj plijen.

 

Prisjećajući se snimke ubistva, Kennedy je govorila o hladnoći saudijskog tima dok je završavao posljednje detalje operacije pred Khashoggijev dolazak. "Mogao se čuti njihov smijeh. To je odvratno... Čekali su u konzulatu, znajući da će taj čovjek ući i da će ga ubiti, a potom i isjeći na komade."

 

Dok su on i Cengiz išli prema konzulatu, između Mahera Abdulaziza Mutreba i forenzičkog patologa Al-Tubaigyja odvijao se jadan i šokantan telefonski razgovor. Kennedy kaže da su razgovarali o obdukciji i da su se pritom smijali.

 

Glazba i leševi

 

"Obično slušam muziku dok režem leševe, a ponekad pijem kafu i pušim", rekao je Al-Tubaigy tokom tog razgovora.

 

Tim je nastavio razgovarati o nekim tehničkim detaljima operacije, prema riječima Kennedy. "Ovo je prvi put u životu da moram rezati komade na zemlji. Čak i ako ste mesar, morate objesiti životinju da to učinite", rekao je Al-Tubaigy.

 

Kennedy je iz razgovora muškaraca zaključila da je patolog bio svjestan zadatka koji mora obaviti. Kaže da se na snimcima čuje kako "razgovaraju o tome kada će Khashoggi stići i kažu: 'Je li stigla životinja koju treba žrtvovati?', tako su se odnosili prema njemu".

 

Corbin kaže da je Kennedy čitala retke iz bilježnice u koju je unosila detalje dok je slušala snimku, a glas joj je bio prestravljen.

 

Prigušen zvuk

 

Prema istrazi BBC-ja, na snimkama se može čuti kako tim za atentat nagovara Khashoggija, nakon njegovog dolaska u konzulat, da pošalje sinu poruku kako bi uvjerio porodicu da je dobro, što Khashoggi odbija.

 

"Kasnije možete primijetiti promjenu u Khashoggijevom glasu, od samouvjerenog čovjeka do prestrašene osobe. Napetost i užas povećavaju se, a zatim postaje jasno da će se dogoditi nešto kobno", rekla je Kennedy.

 

Isti užas prenosi se i na slušatelja snimke, dodala je. "Nešto je apsolutno zastrašujuće u toj promjeni glasa. Okrutnost situacije prenosi se na vas samim slušanjem zapisa."

 

No može li se sa snimaka zaključiti je li Khashoggi bio svjestan onoga što smjeraju? Callamard kaže da nije sigurna koliko je Khashoggi bio svjestan planova Saudijaca. "Ne znam je li mislio da će biti ubijen, ali je sigurno shvatio da ga pokušavaju oteti." Na snimkama se čuje kako pita: "Hoćete li mi dati injekciju?" Odgovorili su mu: "Da".

 

Prema Kennedy, Khashoggi dvaput postavlja pitanje hoće li ga oteti pa onda opet pita: "Kako se to može desiti u konzulatu?"

 

"Zatim počinje druga situacija", kaže Callamard. Zvukovi koji su se čuli nakon toga "ukazuju na pokušaje davljenja Khashoggija, vjerovatno upotrebom plastične vrećice oko glave. Usta su mu, također, bila zatvorena, nasilno, možda rukom ili nečim drugim."

 

"Pusti ga da reže!"

 

Potom na scenu stupa Al-Tubaigy. "Čujete glas koji govori: 'Pusti ga da reže!', a zvuči kao Mutreb", rekla je Kennedy.

 

"Tada neko viče: 'Gotovo je', a neko drugi uzvikuje: 'Skini to, skini!' Stavi ovo na njegovu glavu! Zamotaj je!' Mogu samo pretpostaviti da su mu odsjekli glavu", zaključila je Kennedy iz tog snimka.

 

U istrazi se nastavljaju iznositi detalji o onome što se dogodilo kasnije te se razgovara s nizom ljudi koji su uključeni u slučaj Khashoggi, među kojima je i njegova zaručnica.

 

Je li Turska znala da je Khashoggi u opasnosti?

 

Emisija je pokrenula još jedno pitanje vezano za to kako je turska obavještajna služba došla do snimaka te operacije i je li od ranije znala da je Khashoggijev život u opasnosti i, ako jest, zašto ga nije upozorila na to?

 

"Vjerovatno nisu znali da postoji rizik za njegov život. Nema dokaza da su uživo slušali snimke", rekla je Callamard.

 

"Ovakav obavještajni posao redovno se obavlja, a snimci se preslušavaju samo ako postoji povod za to. U ovom slučaju to su bili nestanak i ubistvo Khashoggija", dodala je.

 

Corbin u emisiji razgovara i s Metinom Ersozom, bivšim turskim obavještajcem s 27-godišnjim iskustvom u tom poslu. Stručnjak za Saudijsku Arabiju i njene specijalne misije rekao je da je Khashoggi "zakasnio u prepoznavanju opasnosti i poduzimanju mjera opreza".

 

Ersoz dalje kaže da su njegove bivše kolege obavještajci preslušali četiri ili pet hiljada sati snimaka kako bi pronašle ključne dane, a zatim pripremile 45 minuta koje su Kennedy i Callamard preslušale, prenosi Al Jazeera Balkans.

 

 

(Balkans.aljazeera.net, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još