USPJEH BH. FILMA

Nagrada evropske kulturne prijestolnice za 'Sevdah za Karima'

Arhiva11.10.10, 11:49h

Film Jasmin Durakovića “Sevdah za Karima” na najstarijem filmskom festivalu u Mađarskoj dobio je nagradu Cine Pecs. Žirijem je predsjedavao oskaravac Jiri Menzel, a nagrada je utoliko značajnija jer je Pecs ove godine evropska prijestolnica kulture

karim -plakat"Sevdah za Karima" Jasmina Durakovića dobio je Nagradu grada Pecs na istoimenom i najstarijem filmskom festivalu u Mađarskoj. Predsjednik žirija ovog filmskog festivala bio je čuveni češki filmski reditelj i oskarovac Jiri Menzel, dok se u žiriju nalazilo još niz značajnih ličnosti iz evropske filmske umjetnosti i industrije. Žiri je u svom obrazloženju za nagradu naglasio kako je riječ o „ostvarenju koje demonstrira filmsko-dramsku snagu o današnoj Bosni i posljedicama rata“.

Jasminu Durakoviću ovo je druga nagrada na ovome mađarskom festivalu; sa filmom „Nafaka“  je pobjedio 2007. godine, te je zahvaljujući ovoj nagradi dobio koprodukcijska sredstva za svoj naredni film. Tako je došlo do suradnje DEPO-a (Sarajevo) i „Tivoli production“ iz Budimpešte, te je  „Sevdah za Karima“ bila prva zvanična filmska koprodukcija između BiH i Mađarske. Zahvaljući ovoj suradnji film je bio nominiran i u kategoriji za nagradu New Europe Visegrad Fonda koji podržava fimske koprodukcije iz Srednje Evrope. Nagrada koju je film dobio ima utoliko veći značaj ako se zna da je Pech ove godine, zajedno sa Istanbulom, evropska prijestolnica kulture.

Nagradu Proxima dobio je češki reditelj Marek Najbrt za film „Protektor“, dok je nagradu fonda FNE Visegrad dobila mađarska rediteljica Kocsis Ágnes za film „Pál Adrienn“. Specijalnu nagradu studija Fokus Foxa dobio je srpski reditelj Vladimir Paskaljević za film „Đavolja varoš“.

Inače, nakon Sarajevo Film Festivala, ovo je bila prva međunarodna premijera novog Durakovićevog igranog filma, nakon čega sljedi niz drugih učešća na evropskim i svjetskim filmskim festivalima.

(DEPO)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook