U nadi da je ovaj ispad izoliran slučaj

UN uputio protestnu notu BiH zbog nacionalističkih izjava: 'Objasnite šta je vaš bivši ambasador htio reći...'

Front01.10.19, 11:31h

UN uputio protestnu notu BiH zbog nacionalističkih izjava: 'Objasnite šta je vaš bivši ambasador htio reći...'
Dronjić je još uvijek uposlenik Ministarstva vanjskih poslova BiH, a nadležni u ovom ministarstvu sigurno će morati poduzeti adekvatne mjere, shodne činjenici da je BIH UN poslao notu upozorenja

 

Bosna i Hercegovina je prvi put od UN-a dobila protestnu notu i to zbog Ivice Dronjića, bivšeg ambasadora u UN-u, inače kadra Dragana Čovića kojeg je sa ambasadorskog mjesta smijenio Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Nota je upućena zbog nacionalističkih ispada Dronjića.

 

“Ured Rezidentnog koordinatora Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini želi informirati ministarstvo vanjskih poslova o izjavi ambasadora Ivice Dronjića za vrijeme intervjua 23. septembra 2019. na TV N1 (Dan uživo), te zatražiti pojašnjenje.

 

ivica-dronjic

 

Dronjić je za vrijeme intervjua pomenuo nacionalnost rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH s namjerom da negativno predstavi navodni rejting Bosne i Hercegovine u Organizaciji ujedinjenih nacija. Želimo naglasiti da kao organizacija koja daje veliki značaj odnosu sa svim svojim 193 zemlje članice, te je zasnovana na pretpostavci punog poštovanja jednakosti i ljudskih prava, takve izjave smatramo neprihvatljivim. Bosna i Hercegovina je krajnje vrijedan partner i doprinosi radu Ujedinjenih nacija.

 

Ujedinjene nacije i Bosna i Hercegovina su također zasnovale i održavaju vrlo uspješno partnerstvo na razvoju programa u Bosni i Hercegovini koji je rezultirao ukupnom investicijom od 250 miliona dolara za unaprijeđenje života građana BiH u posljednje četiri godine.

 

Iskreno se nadamo da je izjava ambasadora Dronjića izoliran slučaj te da ne predstavlja zvanični stav Ministarstva vanjskih poslova niti Vijeća ministara BiH”, stoji u dokumentu do kojeg je došla novinska agencija Patria.

 

un-protestna-nota

 

Inače, Dronjić je još uvijek uposlenik Ministarstva vanjskih poslova BiH, a nadležni u ovom ministarstvu sigurno će morati poduzeti adekvatne mjere, shodne činjenici da je BIH UN poslao notu upozorenja.

 

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 21

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još