Pozvao međunarodnu zajednicu da odvrati Teheran

Princ Salman: Rat Saudijske Arabije i Irana doveo bi do kraha svjetske ekonomije

Front30.09.19, 07:59h

Princ Salman: Rat Saudijske Arabije i Irana doveo bi do kraha svjetske ekonomije
Samo će luđak napasti pet posto svjetske zalihe

 

Rat Saudijske Arabije i Irana doveo bi do "potpunog kraha svjetske ekonomije", ocijenio je princ Mohamed bin Salman u televizijskom razgovoru u Sjedinjenim Američkim Državama pozivajući međunarodnu zajednicu da "odvrati" Teheran, prenosi Hina.

 

- Ne bude li svijet snažnom i odlučnom akcijom pokušao odvratiti Iran bit ćemo svjedoci još gore eskalacije koja će zaprijetiti svjetskim interesima - rekao je prijestolonasljednik u emisiji "60 minuta" na mreži CBS.

 

On je naveo kako će se snabdijevanje naftom poremetiti i cijene će skočiti do nezamislivog nivoa, upozorivši kako će posljedice osjetiti cijeli svijet. 

 

- Ovo područje osigurava 30 posto svjetskog snabdijevanja energentima, gotovo 20 posto svjetskog prometa robe i oko četiri posto svjetskog BDP-a. Zamislite da toga nestane. To bi bio potpuni krah svjetske privrede, a ne samo saudijskog i bliskoistočnih zemalja- rekao je Salman. 

 

On je ocijenio apsurdnim napad izveden 14. septembra na saudijska naftna postrojenja koji Rijad i Vašington pripisuju Iranu, navodeći kako to nije strateški cilj. 

 

- Samo će luđak napasti pet posto svjetske zalihe. Jedini strateški cilj je pokazati da su glupi, što su i učinili - istakao je princ.

 

Sin kralja Salmana je bio upitan je li naredio ubistvo novinara koji je kritizirao režim Džemala Kašogija u Istanbulu u oktobru 2018.

 

- Nipošto. Bio je to strašan zločin. Ali u cijelosti preuzimam odgovornost kao čelnik Saudijske Arabije, posebno zato što su to učinili pojedinci koji rade za saudijsku vladu - rekao je Salman, dodavši da ako zločin nad saudijskim državljaninom počine dužnosnici koji rade za saudijsku vladu, on kao čelnik moram preuzeti odgovornost.

 

Tijelo novinara kojemu se gubi svaki trag nakon ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu nije pronađeno a okolnosti njegova ubojstva nikad nisu rasvijetljene.

 

Mohameda bin Salmana je optužio neovisni stručnjak UN-a koji je pronašao "sigurne dokaze" o njegovoj umiješanosti a CIA misli da je prijestolonasljednik najvjerovatnije naredio ubistvo.

 

Saudijsko pravosuđe je pak nastojalo otkloniti sumnju sa saudijskog čelnika i uhapsilo je više od dvadeset ljudi u okviru istrage o tom ubistvu, od kojih petorici prijeti smrtna kazna.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još