Branislav Borenović ponovo izabran za predsjednika PDP-a

'BiH je srpska koliko hrvatska, bošnjačka i ostalih... Hoćemo evropske plate, penzije, kvalitet života...'

Front28.09.19, 20:14h

'BiH je srpska koliko hrvatska, bošnjačka i ostalih... Hoćemo evropske plate, penzije, kvalitet života...'
Borenović je kazao da će da nastavi jedan savremen proces izgradnje političke partije na principima odgovornosti, transparentnosti i otvaranja prema novim idejama i novim ljudima

 

Hoćemo da se Republika Srpska pita u Bosni i Hercegovini te bude lider svih procesa u BiH, jer je ona i srpska, koliko je i bošnjačka i hrvatska i ostalih naroda - rekao je Branislav Borenović, koji je danas reizabran na funkciju predsjednika Partije demokratskog progresa, na Saboru stranke održanom danas u Banjoj Luci.

 

- Hoćemo da izaćemo iz neizvjenosti, izolacije, nesigurnosti i nestabilnosti te da stvorimo ambijent u kojem ćemo biti stabilni, a građani da dobro žive - rekao je Borenović.

 

Na 9. saboru stranke usvojena je i programska deklaracija za narednih 20 godina, za koju je rekao da je odmjerena i šalje jasne poruke.

 

Borenović je kazao da će da nastavi jedan savremen proces izgradnje političke partije na principima odgovornosti, transparentnosti i otvaranja prema novim idejama i novim ljudima.

 

On je istakao da će PDP u naredne četiri godine učiniti apsolutno sve što je objektivno moguće kako bi postao pokretač političkih, ekonomskih i, uopšte, vrijednosnih promjena.

 

Borenović se posebno osvrnuo na poziciju RS unutar BiH.

 

- Mi ćemo da istrajavamo na dejtonski uređenoj, visoko decentralizovanoj i sekularnoj Bosni i Hercegovini u kojoj Republika Srpska tačno zna šta hoće i u kojoj imamo konačno jednu proaktivnu ulogu. Dakle, Republika Srpska pod liderstvom PDP-a treba da bude civilizacijski, politički i ekonomski lider cijele Bosne i Hercegovine - rekao je on.

 

Najavio je da će će zadaci PDP-a biti da što prije i što snažnije insistira i radi na modernizaciji Republike Srpske, te da se na svakom mjestu i u svakoj prilici ukazuje na sve poteze izvršnih vlasti na svim nivoima koji ometaju ili sprečavaju ovaj proces.

 

- Hoćemo evropske plate, penzije, kvalitet života, hoćemo institucije oslobođene političko-tajkunskih stega, hoćemo narodne institucije koje rade po zakonima i ljudskim standardima u kojima se zna ko šta radi... Promijenimo svakodnevnu nesigurnost, nestabilnost, ugroženost, strepnju, strahove, apatiju u prijeko potrebno prijateljstvo, saradnju, progres, poštovanje, osmjeh i sreću - poručio je Borenović.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!