nije svejedno šta jedete

Bujnija, sjajnija: Napravite ovu malo promjenu u prehrani i kosa će vam rasti kao luda

Lifestyle28.09.19, 12:44h

Bujnija, sjajnija: Napravite ovu malo promjenu u prehrani i kosa će vam rasti kao luda
Iako je poželjno uzimati vitamine i ostale provjerene dodatke prehrani, izuzetno je bitno balansirati prehranu

 

VEĆINA žena koje žele pospješiti rast i poboljšati zdravlje svoje kose posežu za različitim vitaminima i tretmanima zaboravljajući na jednu jako važnu stavku, a to je prehrana. 

 

Naime, kako za Who What Wear ističe nutricionistica Robin Foroutan, namirnice koje su dobre za vašu kožu, dobre su i za vašu kosu. Foroutan objašnjava da su kosa, koža i nokti načinjeni od sličnih proteina pa im stoga odgovaraju iste namirnice i suplementi. 

 

Iako je poželjno uzimati vitamine i ostale provjerene dodatke prehrani, izuzetno je bitno balansirati prehranu. Najpoželjnije namirnice kada su u pitanju rast i jačanje kose su one pune antioksidansa koje detoksificiraju tijelo i štite ga od slobodnih radikala. 

 

Također, napominje Foroutan, važno je ne štedjeti na unosu zdravih masti iz biljnih izvora. 

 

Neke namirnice koje je izdvojila i preporučila su: špinat, koji je sjajan izvor željeza koje potiče cirkulaciju u cijelom tijelu pa tako i u tjemenu, sjemenke bundeve koje su odličan izvor cinka, avokado, losos i orašasti proizvodi zbog zdravih masti, batat i jagode zbog visokog udjela antioksidansa te kvinoja, mahunarke, govedina, naranče i paprike. 

 

Osim bujnije i duže kose, primijetit ćete i zdraviji sjaj kose i kože koji također nije naodmet, zar ne? 

 

(Index, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!