zlata vrijedni savjeti

Opasno: Ovu hranu nikako nemojte davati djeci mlađoj od godinu dana

Lifestyle28.09.19, 09:19h

Opasno: Ovu hranu nikako nemojte davati djeci mlađoj od godinu dana
Botulizam je rijetka, ali teška bolest koju uzrokuje anaerobna bakterija Clostridium botulinum koja stvara spore i toksični otrov

 

Jedna od glavnih prekretnica za roditelje je trenutak kad beba počne jesti krutu hranu. No jeste li svjesni svih opasnosti koje to nosi?

 


Bebimil
Djeci treba dopustiti da istražuju hranu, ali pritom treba imati na umu da postoje namirnice koje treba izbjegavati dok dijete ne napuni barem godinu dana, prenosi Babble.

 

Med

Med treba izbjegavati zato što može razviti botulizam. Botulizam je rijetka, ali teška bolest koju uzrokuje anaerobna bakterija Clostridium botulinum koja stvara spore i toksični otrov, a posljedice za bebu mlađu od godine dana su ozbiljne.


Maslac od kikirikija

Ovaj proizvod može izazvati ozbiljne alergijske reakcije. Osim alergija, maslac od kikirikija je izrazito opasan zato što je to gusta ljepljiva stvar koja može izazvati gušenje.

 

Sol
Bebe ne trebaju jesti slanu hranu. Bubrezi jednogodišnjeg djeteta nisu dovoljno razvijeni da bi se mogli nositi s velikim količinama natrija pa je važno izbjegavanje dodavanja soli. Također, treba imati na pameti da sva prerađena hrana u sebi već sadrži određene količine soli pa to treba izbjegavati.

 

(Hayat, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!