ako primijetite ove promjene, idite ljekaru

Alarmantno: Zašto je rak debelog crijeva sve češći kod mladih? Evo najčešćih simptoma

Lifestyle27.09.19, 08:32h

Alarmantno: Zašto je rak debelog crijeva sve češći kod mladih? Evo najčešćih simptoma
Trend rasta karcinoma debelog crijeva kod mlađih odraslih osoba započeo je sredinom devedesetih


Broj karcinoma debelog crijeva kod mlađih osoba u porastu je u mnogim bogatijim zemljama, dok se broj tih dijagnoza kod starijih odraslih osoba ne mijenja ili čak i smanjuje, pokazalo je novo istraživanje.

 

Trend rasta karcinoma debelog crijeva kod mlađih odraslih osoba započeo je sredinom devedesetih, prema izvještaju objavljenom u časopisu "Gut".

 

Novo otkriće znači da "ako imate simptome koji odgovaraju karcinomu debelog crijeva i rektuma, trebalo bi da odete na pregled bez obzira na to koliko vam je godina", kaže koautorka istraživanja Rebeka Sigl, naučna direktorka u Američkom društvu za borbu protiv raka.

 

Najčešći simptomi kod mladih osoba, na osnovu istraživanja, isti su kao i kod starijih pacijenata - zatvor, krv u stolici ili rektalno krvarenje, nadutost, dijareja, stolica užeg obima nego što je uobičajeno, gasovi, bolovi i grčevi.

 

Kad se ti simptomi pojave dan ili dva, to vjerovatno ne znači rak, kaže dr Sigl i dodaje da "ukoliko te simptome imate dvije ili tri nedjelje, idite na pregled".

 

Dr Sigl i njen tim proučavali su globalne podatke tragajući za razlozima rasta broja slučajeva toga raka u SAD. Jedan vjerovatni "kandidat" su promjene u prehrani.

 

"Izvori hrane značajno su se promijenili u drugoj polovini 20. vijeka", kaže dr Sigl i navodi da "iako se čini kao da gotovo tragate za iglom u plastu sijena, postoji najmanje nekoliko studija koje su proučavale zaslađene napitke i po kojima čak i umjerena konzumacija povećava rizike. A ne radi se samo o zaslađenim napicima, nego i o kukuruznom sirupu s mnogo fruktoze kod kog je uspostavljena veza. Ugljeni hidrati visokog glikemijskog indeksa mogu da stvore upaljeno okruženje u probavi".

 

Statistika

 

Od 2008. do 2012. među 42 zemlje s kvalitetnim registrima za rak stopa raka debelog crijeva među osobama u dobi od 20 do 49 godina bila je najniža u Indiji (3,5 na 100.000 stanovnika), Ugandi (3,8 na 100.000) i Čileu (3,8 na 100.000), a najviša u Koreji (12,9 odsto na 100.000), Australiji (11,2 odsto na 100.000), SAD (10,0 na 100.000) i Slovačkoj (10,0 na 100.000).

 

(Živim.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!