evo zaključaka

Održan sastanak SDA - HDZ, Čović poručio: Cilj je pokrenuti procese za izlazak iz ćorsokaka

Front26.09.19, 18:17h

Održan sastanak SDA - HDZ, Čović poručio: Cilj je pokrenuti procese za izlazak iz ćorsokaka
“U vezi s imenovanjem nove strukture vlasti, složili smo se da je izlaz u implementaciji sporazuma od 5. augusta. Od mandara očekujemo da izađe s planom rada. Također, dogovorili smo da se što prije odblokira rad Parlamenta BiH”, naveo je Izetbegović

 

Mi smo današnjim sastankom pokušali pokrenuti neke procese kako bi izašli iz ćorsokaka u kojem se nalazimo - piše Patria.

 

Poručio je to danas u Sarajevu lider HDZ-a Dragan Čović, nakon sastanka SDA i HDZ-a na nivou predsjednika i lidera stranaka. 

 

“Neću se baviti rokovima za provođenje onog što je dogovoreno, jer kada god kažem rok nešto se desi. Za realizaciju onog što smo dozvolili trebat će nam i treći partner”, poručio je Čović. 

 

Niti Čović, ali ni lider SDA nisu precizirali kada će biti formirana vlast na nivou BiH i Federacije. 

 

Čović kaže da su dogovorili da pokušaju rješavati pitanja koja su svakodnevnica, a koja stoje. 

 

Dodaje da ih je predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić informisao da u Parlamentu BIH ima dosta sporazuma koji čekaju na potpisivanje. 

 

Lider SDA Bakir Izetbegović kazao je da je cilj današnjeg sastanka bolja saradnja SDA i HDZ-a. 

 

“U vezi s imenovanjem nove strukture vlasti, složili smo se da je izlaz u implementaciji sporazuma od 5. augusta.  Od mandara očekujemo da izađe s planom rada. Također, dogovorili smo da se što prije odblokira rad Parlamenta BiH”, naveo je Izetbegović. 

 

Najavio je fokusiranje na svakodnevne probleme.

 

“Posebno ćemo se fokusirati da se svaki problem, koji se odnosi na privredu i izgradnju, promptno rješava. Federalni nivo vlasti će biti funkcionalan, a očekujemo da se riješe neki zakoni od ranije, popud zakona o doprinosima”, rekao je lider SDA. 

 

Dodao je da ne bi trebalo da svi ostanu pri ranijim stavovima. 

 

“Ako bismo poštovali Ustav i zakone, riješili bi briga građane BiH. Što se tiče ANP-a, mi smo kazali da je za nas sve prihvatljivo što je prihvatljivo za NATO. Pa i neki minimalni. Pretjerana tvrdoglavost, ultimatumi su nas doveli dovde. Nadam se da nećemo čekati dvije godine, nego u naredna dva mjeseca riješiti stvari”, ističe Izetbegović. 

 

Dodaje da su stranci inicirali današnji sastanak, čiji je domaćin bio HDZ.

 

Čović je za sutra najavio sastanak rukovodstva Doma naroda s šefom Delegacije EU Johanom Sattlerom

 

(Nap, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još