NASTAVLJA SE LUDILO U KANTONU SARAJEVO

Sve preko leđa pacijenata: Ništa od dogovora zdravstvenih radnika i Vlade KS, najavljuje se novi i veći štrajk

Hronika26.09.19, 11:21h

Sve preko leđa pacijenata: Ništa od dogovora zdravstvenih radnika i Vlade KS, najavljuje se novi i veći štrajk
Ako se u ponedjeljak ne postigne dogovor, slijedi štrajk ispred zgrade kantonalne vlade 7. oktobra

 

 

Danas je održana nova runda pregovora Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu kantona, gdje nije postignut dogovor koji se tiče njihovih zahtjeva, a koji se odnose na potpisivanje kolektivnog ugovora, povećanje satnice i korekciju koeficijenata za obračun plaća.


Nova runda pregovora u ponedjeljak


Iz Sindikata zdravstva poručili su da bez saglasnosti Skupštine ne mogu mijenjati stavove. Samo ovaj Sindikat pregovara sa vlastima, sve što se dogovori važi za sve, javlja Oslobođenje.


Ako se u ponedjeljak ne postigne dogovor, slijedi štrajk ispred zgrade kantonalne vlade 7. oktobra, javlja Adisa Herco, reporterka TV1.


“Sve se odvija preko leđa pacijenata što je najgore. Ostaje radikalizirani rad u domovima zdravlja. Mada osoblje domova zdravlja ima razumijevanja. Pregovarački tim nam je rekao nema para, sve se svodi na taj 31 milion”, izjavio je Edo Selimić, predsjednik ovog Sindikata.


Stav Vlade KS

 

Na poziv ministrice zdravstva Kantona Sarajevo Amele Sofić danas je nastavljen socijalni dijalog između Vlade KS i Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu kantona.


Ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Malik Garibija, koji je član pregovaračkog tima, kazao je da je Vlada KS ponudila da se potpiše postojeći kolektivni ugovor a da se u martu nastave pregovori u skladu sa projekcijama potrošnje.


"Nama je u prvom je planu interes pacijenata. Povećanja plata za radnike zaposlene u zdravstvu u posljednje dvije godine nažalost nisu donijela povećanje kvaliteta i obima usluga. Naš je fokus na kapacitiranje deficitarnog kadra, usvojili smo program za finansiranje teško oboljele djece, osigurali sve trudnice i rodilje…Ulažemo u kvalitet zdravstvene usluge koju plaćaju naši građani", kazao je Garibija i dodao da je u ovom momentu nepoznanica kako će se novi borački zakon odraziti na potrošnju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.
Stavovi sindikata su ostali nepromijenjeni, njihovi zahtjevi na godišnjem nivou iznose 31 milion konvertibilnih maraka a prema raspoloživim statistikama Zavoda zdravstvenog osiguranja, tog novca nema.


Iz Vlade su poručili kako su uvjereni da i sindikat također na umu ima prvenstveno kvalitet usluge i zadovoljstvo pacijenta, te su iskazali nadu da će u toku pregovora pronaći način da usaglase stavove kako pacijenti ne bi trpili i kako bismo im zajedno pružili što bolju zdravstvenu zaštitu.
Nastavak pregovora najavljen je za ponedjeljak.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!