IZMEĐU DEMOKRATIJE I AUTOKRATIJE

Ima najmanje šansi, ali se ne predaje: Može li ef. Zukorlić, uprkos svemu, doći na čelo Islamske zajednice u BiH?!

Hronika26.09.19, 11:04h

Ima najmanje šansi, ali se ne predaje: Može li ef. Zukorlić, uprkos svemu, doći na čelo Islamske zajednice u BiH?!
Iako sa najmanjim izgledima – i sa najmanjim brojem nominacija – analitičari i novinari posljednjih dana prave paralelu baš između Kavazovića i Muamera Zukorlića. Među najzanimljivijim tezama je možda ona da će sabornici Islamske zajednice moći birati “između demokratije (što islam po svojoj prirodi i jeste) i autokratije (što islam ne podržava)”

 

 

Izvor: Patria

 

Piše: Armin Aljović

 

Sabor Islamske zajednice Bosne i Hercegovine u subotu je utvrdio listu od tri kandidata za reisu-l-ulemu, koji će biti biran na Saboru 12. oktobra u Sarajevu.

 

Kandidati su aktuelni reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, mostarski muftija Salem ef. Dedović i Muamer ef. Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja i narodni poslanik u Skupštini Srbije.


Analitičari nemaju dvojbe da će novi sedmogodišnji mandat ponovo pripasti Huseinu ef. Kavazović, zbog njegove ogromne podrške koju uživa - ne samo unutar Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, već i u međunarodnim krugovima, naročito među zapadnim zemljama, prije svega zbog isticanja - u prvi plan - borbe za ljudska prava.


Ef. Dedović, također ugledni član Islamske zajednice, koji je radio mnogo na pomirenju u postratnoj Bosni i Hercegovini, premda ima izuzetne kvalitete, teško da – sa Kavazovićem kao protukandidatom – može imati neke ozbiljnije šanse.


Iako sa najmanjim izgledima – i sa najmanjim brojem nominacija – analitičari i novinari posljednjih dana prave paralelu baš između Kavazovića i Muamera Zukorlića. Među najzanimljivijim tezama je možda ona da će sabornici Islamske zajednice moći birati “između demokratije (što islam po svojoj prirodi i jeste) i autokratije (što islam ne podržava)”.
 

Rođen 1970. u Tutinu, diplomirao filozofiju šerijatskog prava na Islamskom univerzitetu u Alžiru, Muamer ef. Zukorlić je kontroverzna ličnost, razapet između vjere i politike, pa čak i između vjere i onoga što vjera zabranjuje. U vremenu kada nacionalne politike u Beogradu i Zagrebu rade na razbijanju multietničke Bosne i Hercegovine – što je primarno bio cilj rata protiv Bosne i Hercegovine devedesetih – u postratnom periodu jačajući etnička osjećanja kod bosanskih Srba i bosanskih Hrvata na štetu bosanskog identiteta (!), Zukorlić je odgovorio istom mjerom, agresivno propagirajući bošnjaštvo – na prvom mjestu kroz njegovu privatnu Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti – što Zukorlić vidi kao nasušnu potrebu bosanskih muslimana, svjesno ili nesvjesno ubijajući duh građanske Bosne i Hercegovine, što u konačnici i jeste cilj druga dva nacionalizma.


Nadalje, kao predsjednik Stranke pravde i pomirenja u Skupštini Srbije, Zukorlić je stao na stranu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, nositelja politike etnocentrizma, što je u kontekstu zemalja zapadnog Balkana prepakovani i mnogo opasni nacionalizam. Srbijanski neovisni mediji, poput KRIK-a, pisali su o Zukorlićevom raskošnom životu, bijesnim vozilima, sumnjivim tjelohraniteljima, kao i nelegalnoj gradnji objekata u Novom Pazaru.


Husein ef. Kavazović, rođen 1964. godine u Jelovče Selu kod Gradačca, završio Gazijinu medresu u Sarajevu i Šerijatski fakultet Univerziteta Al-Azhar u Kairu, magistarao i doktorirao na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu iz područja šerijatskog prava, prihvaćen je kao proevropski vjerski lider bosanskih muslimana, koji u turbulentnim vremenima, snažnom populizmu i islamofobiji u mnogim evropkim zemljama, uspijeva očuvati osnovne temelje islama, ali istovremeno muslimane Bosne i Hercegovine integrisati u moderne svjetske tokove, barem kada je u pitanju religija.


Engleski i bosanski mediji izvjestili su da je na zahtjev porodice pokojnog Lorda Pedija Ešdauna reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović početkom mjeseca citirao ajete iz Kur’ana u Zbornoj crkvi Svetog Petra u Westminsteru u Londonu, što je vrlo ozbiljno pomjeranje granica tolerancije između dvije najveće monoteističke religije u svijetu – islama i kršćanstava!

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još