Marketinški stručnjak pojasnio u kojem grmu leži zec

Zašto je Jala Brat bolji u marketingu od 97% balkanskih kompanija? 'Možda izgleda kao klošar i pjeva o niskim strastima, ali...'

Showbizz24.09.19, 15:55h

Zašto je Jala Brat bolji u marketingu od 97% balkanskih kompanija? 'Možda izgleda kao klošar i pjeva o niskim strastima, ali...'
Istina je da on već ima izgrađeno ime iza sebe u muzici kojom se bavi, i da bi vjerojatno dobre rezultate postigao i bez dodatnog truda oko promocije, ali nije ništa prepustio slučaju i staroj slavi - piše Kenan Kurdić

 

ŠTO ZNAČI kad neko na Balkanu u samo 24 sata nakon objavljivanja albuma uspije skupiti preko milijun pregleda na svih 6 pjesama? Znači da je razvalio. (Ili da se Justin Bieber preselio nama?).

 

Nije bitno slušate li ovakvu muziku ili ne, te kakvi su vaši osobni stavovi o svemu i ostalo, ali morate priznati da je iz aspekta marketinga stvarno fascinantno da je netko ovako dobro pročitao svoju ciljnu skupinu i sve maestralno posložio, piše marketinški stručnjak Kenan Kurdić za hrvatski portal Index

 

I ništa od svega toga nije slučajno. Jasmin Fazlić (to mu je pravo ime) možda izgleda kao klošar i pjeva/repa o niskim strastima, skupim autima i lakim ženama, ali je svoj proizvod, novi album pod nazivom #99, lansirao tako dobro da od njega mogu učiti skoro sve kompanije na Balkanu, čak i one s debelim budžetima i visokoobrazovanim marketing stručnjacima.

 

Istina je da on već ima izgrađeno ime iza sebe u muzici kojom se bavi, i da bi vjerojatno dobre rezultate postigao i bez dodatnog truda oko promocije, ali nije ništa prepustio slučaju i staroj slavi. I sve što je napravljeno nije vrijedno spomena u nekom fensi marketinškom časopisu ili nagrade u Cannesu ili na Cliou, ali jednostavnost i posloženost svega je zaista fantastična:

 

Hype + Influenceri

 

Još tjednima prije objavljivanja samog albuma, Jala je koristio svoje profile na društvenim mrežama da zainteresira publiku i prikaže proces samog stvaranja i teasere pjesama. Što nije ništa neobično, svatko to radi. Je l' tako?

 

jala-brat

 

Ali su se u kreiranje hypea oko novog albuma uključili i drugi njegovi kolege dijeleći objave na svojim profilima i postavljajući cover art albuma za profilnu sliku. Svi kolege koji su sudjelovali u ovome prave sličnu muziku kao on i imaju gotovo istu ciljnu skupinu, što je Jali omogućilo da milijune (da, toliko ljudi na Balkanu sluša ovo) informira o onome što dolazi.

 

Također, promoviranje preko kolega iz iste branše i žanra pokazuje da Jala ima sjajan odnos sa svima njima i da ih ne gleda kao konkurenciju. Jer kolač je velik, ima dovoljno za sve ako se pametno podijeli.

 

Ostatak teksta čitajte ovdje

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još