Organizovani kriminal

Pravomoćna odluka Suda BiH: Bjegunac Zdravko Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj!

Hronika23.09.19, 19:36h

Pravomoćna odluka Suda BiH: Bjegunac Zdravko Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj!
Zdravko Mamić pobjegao je iz Hrvatske u BiH u junu 2018. godine, samo dan uoči izricanja osuđujuće presude po optužnici koja ga je teretila za izvlačenje novaca iz "Dinama"

 

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je pravomoćnu odluku po kojoj Zdravko Mamić neće biti izručen Hrvatskoj jer za to nisu ispunjene zakonske pretpostavke, objavljeno je u ponedjeljak iz sjedišta tog suda u Sarajevu.

 

U saopćenju objavljenom na stranicama suda stoji kako je Prizivno vijeće Odjela za opći kriminal, u postupku po zamolnici pravosudnih tijela Hrvatske od 11. juna ove godine za izručenje Zdravka Mamića, u cilju vođenja kaznenog postupka pred Županijskim sudom u Osijeku po optužnici za počinjenje kaznenog djela zločinačko udruživanje i zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, odlučujući o ocjeni ispunjenosti zakonskih pretpostavki za izručenje, donijelo rješenje kojim je potvrđeno prvostepeno rješenje Suda Bosne i Hercegovine od 29. augusta.

 

Tim je rješenjem utvrđeno da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Mamića. Prvostepeno vijeće je, analizirajući primjenu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći i Ugovora o izručenju potpisanog između Bosne i Hercegovine i  Hrvatske, koji predviđa mogućnost izručenja i vlastitih državljana pod precizno utvrđenim uvjetima, utvrdio da u ovom slučaju nisu ispunjene pretpostavke  za izručenje bivšeg čelnika "Dinama" s obzirom na to da kazneno djelo za koje je optužen u Hrvatskoj nije propisano kao kazneno djelo u BiH.

 

Zdravko Mamić pobjegao je u BiH u junu 2018. godine, samo dan uoči izricanja osuđujuće presude po optužnici koja ga je teretila za izvlačenje novaca iz "Dinama".

 

Boravi u Međugorju, a od izručenja iz BiH ga štiti bosanskohercegovačko državljanstvo.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!