Veliki korak za BiH

BiH dobila dozvolu za izvoz jaja B klase: Dosad nismo mogli izvoziti nijedan proizvod koji sadrži ovu namirnicu, a sada...

Biznis Klub23.09.19, 19:14h

BiH dobila dozvolu za izvoz jaja B klase: Dosad nismo mogli izvoziti nijedan proizvod koji sadrži ovu namirnicu, a sada...
Svi zainteresovani izvoznici mogu podnijeti zahtjev za odobravanje objekata za izvoz jaja B klase (jaja za preradu) i proizvoda od jaja u EU u skladu sa Pravilnikom o načinu odobravanja objekata koji se bave uzgojem živih životinja, proizvodnjom, preradom, obradom i skladištenjem proizvoda životinjskog porijekla za izvoz na tržište Evropske unije

 

Izmjenom Uredbe Evropske Komisije broj 798/2008, Bosna i Hercegovina je uvrštena u spisak zemalja iz kojih je od 14.09.2019. godine dozvoljen izvoz jaja B klase (jaja za preradu) i proizvoda od jaja u zemlje EU, saopćeno je iz Ureda za veterinarstvo BiH.

 

Svi zainteresovani izvoznici mogu podnijeti zahtjev za odobravanje objekata za izvoz jaja B klase (jaja za preradu) i proizvoda od jaja u EU u skladu sa Pravilnikom o načinu odobravanja objekata koji se bave uzgojem živih životinja, proizvodnjom, preradom, obradom i skladištenjem proizvoda životinjskog porijekla za izvoz na tržište Evropske unije („Službeni glasnik BiH“, broj 102/12).

 

Takođe, stupanjem na snagu navedene izmjene Uredbe, dozvoljen je i izvoz u Evropsku uniju mješovitih (kompozitnih) proizvoda koji u sebi sadrže proizvode od jaja.

 

To je veliki korak za BiH jer naša zemlja ranije nije mogla izvoziti nijedan proizvod koji u svom sastavu sadrži jaja, kao što je tjestenina, pekarski proizvodi i ostalo.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!