Preminula u Sarajevu

ANUBIH: Komermoracija Hanifi Kapidžić-Osmanagić 26. septembra

Hronika23.09.19, 12:59h

ANUBIH: Komermoracija Hanifi Kapidžić-Osmanagić 26. septembra
Akademkinja Hanifa Kapidžić-Osmanagić preminula je u petak, 20. septembra u Sarajevu

 

Zajednička komemorativna sjednica Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i P.E.N. Centra povodom smrti redovne članice ANUBiH Hanife Kapidžić-Osmanagić bit će održana u četvrtak, 26. septembra  u 12. sati u sali Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz ANUBiH.

 

Sahrana će biti obavljena isti dan na gradskom groblju Bare u 14.15 sati.

 

Akademkinja Hanifa Kapidžić-Osmanagić preminula je u petak, 20. septembra u Sarajevu.

 

Hanifa Kapidžić-Osmanagić, redovni član Odjeljenja humanističkih nauka ANUBiH, književna kritičarka i esejistica, rođena 30. novembra 1935. godine u Sarajevu, gdje se i školovala.

 

 Bila je dugogodišnja glavna urednca časopisa za književnu i umjetničku kritiku Novi Izraz. Bila je predsjednica PEN Centra BiH od 1997. do 2001. godine.

 

Za svoj rad dobila je Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva, Dvadesetsedmojulsku nagradu Bosne i Hercegovine, univerzitetska priznanja i plakete. Nagrada Sloboda IPC Sarajevo je iz 2007. godine. Pripala joj je i nagrada Izdavačkog preduzeća “Svjetlost” za esej godine, objavljen u časopisu Izraz. Godine 1993. dobila je Fund for Free Expression Award USA. 2007. godine Predsjednik Republike Francuske odlikovao ju je Ordenom akademskih palmi (Chevalier des palmes académiques). Profesor emeritus je od 2005. godine.

 

Oktobra 1995. godine Hanifa Kapidžić-Osmanagić izabrana je za dopisnu članicu ANUBiH.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!